Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

Bilancia Street View na Slovensku

Street View autá prešli po slovenských cestách okolo celej zemegule

Spoločnosť Google odštartovala začiatkom apríla zber fotodokumentácie pre službu Street View na Slovensku. Vďaka záujmu používateľov a samospráv, priaznivému počasiu i dobrým dopravným podmienkam na cestách mohol Google úspešne nafotiť omnoho viac miest alebo ich dôležitých častí, než pôvodne plánoval. Na mape Street View tak v budúcnosti pribudnú mestá, mestečká i fotografie zaujímavých dediniek. Nechýbajú ani krásne prírodné lokality, kúpele, či okolie vodných nádrží. Street View autá tak spoločne najazdili viac kilometrov, ako keby obišli celú zemeguľu pozdĺž rovníka.

Street View autá sa vydali do ulíc slovenských miest 11. apríla 2012 so zámerom nasnímať historicky a kultúrne dôležité mestá na Slovensku v podobe panoramatických fotografií pre službu Street View na Mapách Google. Samotné odštartovanie jázd vyvolalo veľký záujem verejnosti ako aj miestnych samospráv o túto službu a preto k pôvodne plánovaným 19 slovenských mestám a miestam v  ich okolí pribudli aj ďalšie zaujímavé destinácie alebo ich dôležité časti.

„Veľmi nás motivoval záujem obyvateľov miest a zástupcov samospráv. V spojení s priaznivými poveternostnými i dopravnými podmienkami je výsledok zberu fotodokumentácie nad všetky očakávania. Takmer vo všetkých slovenských mestách sa totiž autám podarilo zachytiť  aspoň hlavnú ulicu či centrum, čo je z hľadiska informačnej hodnoty pre turistov kľúčové,“ hovorí Janka Zichová, PR manažérka českého a slovenského Googlu a dodáva: „Slovensko a jeho kultúrne, historické i prírodné bohatstvo tak za pár mesiacov budú môcť objaviť potenciálni turisti z celého sveta.“



Okrem plánovaných všetkých väčších miest (nad 50 tisíc obyvateľov) ako Bratislava, Žilina, Banská Bystrica, Poprad, či Prešov, bol zoznam v ďalšej vlne rozšírený aj o ďalšie historicky významné mestá ako Kremnica, Levoča, či Banská Štiavnica. Nakoniec sa autám podarilo zachytiť aj Sereď, Partizánske, či Bánovce nad Bebravou, na západnom Slovensku, Zvolen, Kysucké Nové Mesto, či Čadcu na strednom Slovensku a  Starú Ľubovňu, Svidník, či Sninu na východe republiky.

Autá nevynechali ani verejne dostupné miesta v našich národných skvostoch, ako je napríklad Tatranský národný park, Pieninský národný park, či Národný park Slovenský Kras. Nasnímali okolie slovenských jazier a vodných nádrží ako je napríklad Zemplínska Šírava, Domaša, Liptovská Mara, či Gabčíkovo a nenechali si ujsť ani slovenské kúpeľné mestá vrátane Piešťan, Bardejovských kúpeľov, či Rajeckých a Trenčianskych Teplíc.

Služba Street View je výborným nástrojom podpory lokálneho cestovného ruchu a práve preto zaznamenala táto služba aj významnú podporu ako zo strany Slovenskej agentúry pre cestovný ruch, tak aj zo strany primátorov a starostov slovenských miest a obcí. Štefan Škultéty, primátor mesta Trenčianske Teplice: „Čím viac informácii o Trenčianskych Tepliciach potenciálny návštevník získa, tým sa zvyšuje aj šanca, že nakoniec naše mesto aj navštívi. Služba Street View je nástroj, ktorý nielen propaguje destináciu cestovného ruchu, ale zároveň poskytuje užitočné informácie pre turistu.“

Najsevernejšie položené miesto, kam Street View autá zavítali je Oravská Polhora, tým najjužnejším sú Patince, najvýchodnejším Nová Sedlica a najzápadnejším Devínska Nová Ves. Aj keď zber fotodokumentácie na Slovensku nie je definitívne uzatvorený, v rámci tohtoročných jázd boli nafotené všetky dôležité mestá a lokality, ktorými sa Slovensko môže v rámci turistického ruchu pochváliť.

Street View je jednou z najpopulárnejších funkcií na Mapách Google dostupnou už vo viac ako 30 krajinách sveta. Vďaka tejto funkcii sa môžu používatelia virtuálne preniesť na rôzne miesta a overiť si, kde sa nachádzajú hotely, obchody alebo reštaurácie, ktoré plánujú navštíviť. Funkcia Street View je tiež dostupná pre Google Earth ako aj pre Mapy Google na mobilných zariadeniach.

Dôležitým aspektom v rámci služby Street View je ochrana súkromia. Po úspešnom zbere fotodokumentácie a pred akýmkoľvek zverejnením zozbieraných snímok prichádza na rad ich spracovanie. Pomocou špeciálnej technológie sa tváre ľudí a poznávacie značky áut budú rozmazávať tak, aby ich nebolo možné identifikovať a chránilo sa ich súkromie. Aj po spustení samotnej funkcie Street View je možné veľmi jednoducho dodatočne odstrániť obrázky vďaka funkcii „Nahlásiť problém“ (Report a problem) priamo na snímku. Na žiadosť používateľa bude možné úplne vymazať nielen jednotlivca, ale aj jeho dieťa, auto, či dokonca aj celý dom.

Technológia Street View sa využíva aj v špeciálnych projektoch, ako je mapovanie UNESCO pamiatok, pobrežia Amazonky, švajčiarskych Álp alebo interiérov galérií v rámci Art Projektu.

Podporujú Street View na Slovensku:


Dušan Pekár, poslanec mestského zastupiteľstva, starosta mestskej časti Bratislava-Ružinov: 
Spomínam si, keď sme nedávno išli s rodinou na dovolenku a syn mi ukazoval fotografiu z hotela, potom spred hotela, ukázal mi aj čo je za rohom, kde si ráno môžeme kúpiť pečivo a kam pôjdeme na zmrzlinu. Spýtal som sa ho, či tam teraz vôbec musíme chodiť, keď už som všetko videl? :-) Tak to bolo moje prvé stretnutie so službou Street View. Som rád, že túto možnosť dostanú aj zahraniční turisti, ktorí si takto budú môcť prezrieť naše mestá, ešte kým pricestujú. Na nás, starostoch a primátoroch ostáva zabezpečiť, aby ich na obrázkoch nič nemilé nešokovalo.

Menovky: ,