Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

Hlasové vyhľadávanie Google prichádza už aj na Slovensko

Majitelia mobilných zariadení s OS Android môžu oddnes využiť jednoduchšie a rýchlejšie Hlasové vyhľadávanie Google - a to v slovenčine.


Spoločnosť Google prináša používateľom mobilných zariadení s operačným systémom Android novú funkciu “hlasové vyhľadávanie”. Tá podstatným spôsobom zjednodušuje a urýchľuje vyhľadávanie na internete. Slovenčina sa tak stáva ďalším zo svetových jazykov, ktoré smartfóny a tablety dokážu rozpoznať a to v rozsahu stoviek tisíc slovenských slov. Nová funkcia je dostupná pre všetky mobilné zariadenia s OS Android verzie 2.2. a vyššej ako ikonka mikrofónu vo vyhľadávacom políčku. Čoskoro naviac pribudne aj aplikácia v rámci Google Play.

Tím vývojárov intenzívne pracoval na tom, aby vytvoril jazykový model slovenčiny a hlasové vyhľadávanie sprístupnil aj slovenským používateľom. Tí môžu túto funkciu využívať od dnešného dňa. Vyhľadávanie cez Google sa tak zjednodušuje najmä v situáciách, kedy používatelia nemajú dostatok času alebo možností na manuálne zadávanie hľadaného výrazu do poľa vyhľadávača.

„Hlasové vyhľadávanie je ďalším krokom k tzv. vyhľadávaču budúcnosti. Vo veľkej miere zvýši komfort používateľov pri mobilnom vyhľadávaní, ktoré dynamicky rastie. V súčasnosti každé desiate vyhľadávanie na Slovensku totiž pochádza práve z mobilného zariadenia,‟ hovorí Michal Zachar, marketingový manažér českého Googlu a dodáva: „Z vývojárskeho hľadiska ide o významnú inováciu, hlavne pokiaľ zoberieme do úvahy, aký bohatý a náročný jazyk slovenčina je.‟

Vytvoriť jazykový model slovenčiny alebo akéhokoľvek iného jazyka vyžaduje zozbierať stovky tisíc nahovorených slov a viet v rôznych zvukových prostrediach (v aute, v reštaurácii, a pod). Okrem toho sa technológia samotným používaním naďalej “učí” a vylepšuje. Spolu so slovenským jazykom dnes Google uviedol hlasové vyhľadávanie pre ďalších 12 jazykov, čo umožní túto funkciu využívať ďalším 100 miliónom používateľov po celom svete. Hlasové vyhľadávanie je tak momentálne dostupné pre 42 jazykov a 46 krajín sveta.

Ako si môžu používatelia túto funkciu aktivovať?

Spôsob použitia hlasového vyhľadávania závisí na tom, aký typ mobilného zariadenia  s OS Android verzie 2.2 alebo vyššej používateľ vlastní. Funkcia je dostupná automaticky ako ikonka mikrofónu vo vyhľadávacom políčku Googlu. Bude tiež možné nainštalovať si aplikáciu "Hlasové vyhľadávanie", ktorá bude v najbližších dňoch k dispozícii v Google Play.

Menovky: ,