Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

Google december v novinárskej kocke

Zo sveta Google



Zeitgeist rebríčky za rok 2012 prezradili čo zaujímalo používateľov internetu na celom svete


Ľudia globálne intenzívne hľadali množstvo informácií. Vo svete dominoval záujem o Whitney Houston, ktorej nečakaná smrť prekvapila fanúšikov na celom svete, raper PSY a jeho hit Gangnam Style, ktorý zaznamenal rekord aj na YouTube a stal sa najsledovanejším videom v celej jeho histórii, či Hurikán Sandy, ktorý spustošil severovýchod Spojených štátov. Globálne a lokálne rebríčky najvyhľadávanejších výrazov a skokanov za rôzne oblasti a z rôznych kútov sveta nájdete na www.google.com/zeitgeist/2012.


Globálni skokani vo Vyhľadávači Google za rok 2012
1. Whitney Houston
2. Gangnam Style
3. Hurricane Sandy
4. iPad 3
5. Diablo 3
6. Kate Middleton
7. Olympics 2012
8. Amanda Todd
9. Michael Clarke Duncan
10.  BBB12

Ďalšie zvitky od Mŕtveho mora dostupné online
V spolupráci s Izraelským pamiatkovým úradom sme zverejnili na internete ďalšie časti najstarších biblických rukopisov, takzvaných zvitkov od Mŕtveho mora, starých viac ako 2000 rokov. Už minulý rok v októbri bolo takto online zverejnených 5 nepoškodených zvitkov, ku ktorým sme pridali ďalšie tisíce fragmentov. Na webovej stránke http://www.deadseascrolls.org.il/ je online k nahliadnutiu napríklad 10 prikázaní, či časť kapitoly 1 knihy Genesis.




Dlhoočakávaná aplikácia Mapy Google pre iPhone
Ako vianočný darček pre používateľov iPhonov a iPod Touch  s operačným systémom iOS 5.1 a vyšším sme priniesli mapovú aplikáciu. Aplikácia Mapy Gogole prináša úplne nový dizajn kombinujúci zrozumiteľnosť a presnosť Máp Google s rozhraním, ktoré umožňuje rýchlejšiu a jednoduchšiu prácu s mapami. Čistejší dizajn aplikácie Mapy Google umožňuje vidieť na obrazovke väčšiu plochu mapy. Mapy sú vektorové, vďaka čomu sú ostrejšie a načítavajú sa rýchlejšie a je možné ich nakláňať a otáčať v 2D i 3D. Aplikácia je dostupná v AppStore. Podrobnosti nájdete na oficiálnom Google blogu.



Veľká nádieľka vylepšení na Google+
Google pre svojich používateľov pripravil 24 „vianočných“ prekvapení na Google+, vrátane vylepšenia správy fotografií, Vysielaných Hangoutov a aplikácie pre OS Android. Podrobnejšie informácie a detailný popis Google+ noviniek nájdete na oficiálnom blogu spoločnosti Google.







Youtube Zeitgeist najsledovanejších videí roku

Na konci roku sme predstavili aj najsledovanejšie videá sveta na portáli YouTube za rok 2012. Svetovému rebríčku v minulom roku kraľoval hit Gangnam Style od kórejského rapera PSY, ktorý si online pozrela už viac ako miliarda používateľov. Na rozdiel od predchádzajúceho roku 2011, kedy na YouTube viedli domáce videá sa minulý rok obzvlášť darilo profesionálnemu obsahu vytvorenému špeciálne pre internetových divákov. Rebríčky najsledovanejších videí z rôznych kategórií sú dostupné na www.youtube.com/theyearinreview. Viac informácií nájdete na oficiálnom YouTube blogu.



Rok 2013 plný výziev
Rok 2012 je úspešne za nami. Všetko, čo sa odohralo pred pár dňami, sú len spomienky. Medzitým sme sa totiž s chuťou rozbehli do roku 2013. Mnohí z nás vzali začiatok nového roka poriadne od podlahy a nešetria predsavzatiami, ktoré chcú postupne napĺňať. S predsavzatiami, prianiami, ale aj výzvami sa môžete podeliť aj s ostatnými, a to na globálnej stránke, ktorú sme pre vás v tejto súvislosti pripravili. Na stránke je tiež filter, prostredníctvom ktorého si nájdete predsavzatia ostatných v jednotlivých oblastiach ľudského bytia, počínajúc láskou, cez kariéru, vzdelanie a končiac napríklad zdravím. Pridajte sa k ďalším alebo len preskúmajte, po čom ľudia v roku 2013 najviac túžia.



Z dielne slovenského Googlu



Zeitgeist rebríčky za rok 2012 prezradili, čo letelo aj na Slovensku

Uverejnili sme rebríčky najvyhľadávanejších slov vo Vyhľadávači Google za rok 2012. Minulý rok na Slovensku najviac vzrástol záujem o televízny obsah a to hlavne o reality show. Zo slovenských osobností sa najviac zvýšil záujem o rapera Majka Spirita a spomedzi udalostí sa Slováci najviac zaujímali o parlamentné voľby, ale aj o rekordný zoskok Felixa Baumgartnera zo stratosféry.
 


Skokani vo Vyhľadávači Google 2012 na Slovensku

1. Hotel Paradise
2. Farma
3. Modrykonik
4. voľby 2012
5. Telekom
6. Whitney Houston
7. Voyo.sk
8.   Zerg Rush
9.   Prima Banka
10. Majk Spirit


Vylepšené Mapy Google aj pre Slovensko

Slovensko a ďalších desať európskych krajín sa dočkalo aktualizovaných mapových pokladov na Mapách Google. Mapy dostali vynovenú grafiku a viac detailov. Kľúčovým vylepšením je aj tlačidlo “Nahlásiť Problém”. Kdokoľvek môže nahlásiť nepresnosť alebo zmenu na mapách a my ju budeme schopní opraviť, často i v priebehu niekoľkých dní. Viac informácií nájdete na oficiálnom blogu Máp Google.





Prekladač Google pre Android už preloží aj rukou písaný text v Slovenčine

S decembrovou aktualizáciou aplikácie Prekladač Google sme okrem podpory prekladania nafotených čínskych či japonských textov pridali tiež možnosť zadávania textu rukou v Slovenčine. Aplikácia tak dokáže preložiť aj rukou napísaný text v Slovenčine do cudzieho jazyka. Viac informácií nájdete na oficiálnom Google Translate blogu.





Tip pre médiá

Zapojte sa do súťaže Novinárska cena

Nadácia otvorenej spoločnosti - Open Society Foundation  vyhlásila súťaž o kvalitnú žurnalistiku na Slovensku ako aj v susedných Čechách. V spolupráci s Googlom bude udelená aj Cena Google za inovatívnu online žurnalistiku. Prihlásiť sa môžu všetci, ktorí prostredníctvom blogov, video-blogov či iných online formátov vrátane komplexných online projektov reagujú na problémy spoločnosti. Podrobnejšie informácie a prihlášku do súťaže nájdete na www.novinarskacena.sk. Novinky týkajúce sa súťaže budú pravidelne zverejňované aj na Google+ stránke Nadácie otvorenej spoločnosti.




Menovky: ,