Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

Google oslavuje Svetový deň bezpečného internetu novo lokalizovaným vzdelávacím projektom


Google oslavuje Svetový deň bezpečného internetu
novo lokalizovaným vzdelávacím projektom

Google pri príležitosti Svetového dňa bezpečného internetu uvádza do slovenčiny lokalizovanú stránku pod názvom „Čo je dobré vedieť“. Stránka je zdrojom užitočných informácií o tom, ako internet a online služby využívať bezpečne, ako sa chrániť a predchádzať rizikám, ale aj o tom, ako sa zachovať v nečakaných situáciách.  Projekt je ďalším krokom Googlu v snahe zvyšovať internetovú gramotnosť a chrániť používateľov na internete.

„Oceňujeme, že globálni lídri preberajú zodpovednosť za ochranu svojich používateľov a považujú za prvoradé šíriť aj osvetu v oblasti bezpečného používania internetu,“ hovorí Miroslav Drobný, prezident občianskeho združenia eSlovensko a zakladateľ Zodpovedne.sk a dodáva: „Spoločnými silami vieme lepšie prispieť k tomu, aby aj slovenské deti, rodičia či učitelia mohli využívať príležitosti internetu a zároveň byť čo najmenej vystavení jeho ohrozeniam. Dúfame, že v budúcnosti tieto aktivity nájdu podporu aj v štátnych inštitúciách.“

Stránka kampane „Čo je dobré vedieť“, ktorá je od dnešného dňa dostupná aj v slovenčine, má používateľom slúžiť ako sprievodca bezpečným správaním na internete. Stránka ponúkne v štyroch rôznych oblastiach prehľadné tipy, rady a informácie, ktoré je dobré vedieť, rešpektovať alebo si nastaviť, a to všetko pod jednou “strechou”. Nielen rodičia, učitelia a deti ocenia informácie o tom, ako byť na internete v bezpečí, alebo ako chrániť svoju rodinu na internete. Používatelia tiež získajú informácie o tom, ako funguje web, IP adresy, cookies, a takisto aj o tom, ako chráni Google svojich používateľov.

Tento „virtuálny kurz“ môže zároveň pomôcť brániť sa proti krádeži identity alebo proti podvodníkom a ich útokom. Ľudia sa na stránke oboznámia s tým, ako lepšie chrániť a zabezpečiť svoj ​​počítač a mobilný telefón, ale aj ako vyhľadávať na internete informácie bezpečnejšie a efektívnejšie.

„Internet ponúka množstvo výhod a príležitostí: uľahčuje život, šetrí čas, umožňuje zdieľať a komunikovať na diaľku, sprístupňuje informácie, ku ktorým by sme sa inak nedostali a pod. Ale tak, ako je pre príjemnú jazdu dôležité poznať pravidlá cestnej premávky, rovnako dôležité je poznať pravidlá bezpečného používania internetu. A práve o tom je internetová gramotnosť a projekt, ktorý sme priniesli slovenským používateľom,“ hovorí Janka Zichová, manažérka PR a externej komunikácie Googlu pre Čechy a Slovensko.

Kľúčovou súčasťou stránky je aj lokalizované Centrum bezpečnosti pre rodičov a deti, kde môžu všetci, ktorých sa to týka, nájsť návod, ako ochrániť deti pred nevhodným obsahom na internete a rady čo robiť, keď dôjde k nečakanej situácii.

Google sa dlhodobo snaží o to, aby bol internet bezpečnejším miestom pre všetkých jeho používateľov. Každý deň Google identifikuje viac ako 10 tisíc potenciálne nebezpečných stránok, o ktorých informuje používateľa a ďalšie internetové spoločnosti. Varovanie, že niečo nie je v poriadku, sa vo Vyhľadávači Google objaví pri približne 14 miliónoch výsledkov vyhľadávania a u 300 tisíc stiahnutých súborov. Takéto množstvo hrozieb vyžaduje, aby sa používatelia internetu na možné nebezpečenstvo pripravili.

Viac informácií je k dispozícii na stránke „Čo je dobré vedieť“ a tipy pre nastavenie Vyhľadávača Google na google.sk/familysafety.

Zásady bezpečného používania internetu


     Používajte dlhé a unikátne heslo vytvorené pomocou čísel, písmen a symbolov pre každý dôležitý účet ako je email, či internetové bankovníctvo

     Neposielajte svoje heslo e-mailom a nikomu ho nehovorte

     Nastavte si možnosti obnovenia hesla a pravidelne ich aktualizujte

     Vyhýbajte sa podvodníkom, neodpovedajte na podozrivé e-maily alebo správy, ani nepíšte na stránky, ktoré po vás žiadajú osobné informácie alebo dokonca informácie o vašom majetku

     Pokiaľ je to možné, hláste podozrivý alebo nelegálny obsah

     Pravidelne kontrolujte nastavenie bezpečnosti a súkromia a takisto si nastavte, ako chcete zdieľať svoj ​​obsah na sieti

     Buďte pozorní k svojej digitálnej reputácii - dobre si premyslite, čo dáte na internet

    Udržujte svoj ​​internetový prehliadač a operačný systém aktualizovaný. Keď inštalujete nejaký softvér, uistite sa, že pochádza z dôveryhodného zdroja

     Buďte pozorní, ak niečo podpisujete online, dajte si pozor, aby adresa webu začínala https:// - čo signalizuje, že vaše pripojenie ku stránke je šifrované a odolnejšie voči útokom

     Vždy zamykajte svoj počítač alebo telefón, keď ukončíte svoju prácu a nastavte si jeho automatické zamknutie pri dlhšej nečinnosti


Rodičovské desatoro ochrany detí na internete


1.    Počítač umiestnite na viditeľné miesto. Pokiaľ budete mať počítač na mieste, kde sa často pohybujete, môžete jedným okom sledovať aktivity svojich detí.
2.    Majte prehľad o tom, aké stránky vaše deti navštevujú, a naučte ich bezpečne vyhľadávať. Stránky, ktoré vaše deti navštívili, je možné vidieť v histórii prehliadača. Dobrou voľbou je používať nástroje pre filtrovanie obsahu ako napríklad Bezpečné vyhľadávanie Google – to rozlišuje stránky s nevhodným obsahom a blokuje ich vo výsledkoch vyhľadávania. Nastavenie filtrovania môžete chrániť heslom pomocou Zámku Bezpečného vyhľadávania. Taktiež môžete aktivovať bezpečný režim na obľúbenom video portáli YouTube, ktorý ochráni vaše deti pred potenciálne nevhodným video obsahom.
3.    Veďte svoje deti k zodpovednej komunikácii. Zlaté pravidlo elektronickej komunikácie znie: pokiaľ by ste niečo niekomu nepovedali do očí, tak mu to určite neposielajte SMS správou, emailom, na chate, a ani to nedávajte ako komentár na jeho stránku.
4.    Akýkoľvek internetový obsah vnímajte kriticky. To, že niečo nájdete na internete, ešte neznamená, že je to pravda. Deti by sa mali naučiť rozlišovať spoľahlivé zdroje od tých nespoľahlivých a takisto, že je nutné informácie nájdené na internete aj overovať.
5.    Dôkladne zoznámte deti so základmi internetovej bezpečnosti. Keďže nie je možné mať deti na internete neustále pod dohľadom, je potrebné ich postupne naučiť zásadám internetovej bezpečnosti, aby dokázali internet používať bezpečne a zodpovedne aj vtedy, keď budú bez dohľadu dospelého.
6.    Označujte nevhodný obsah a porušovanie pravidiel. Väčšina najobľúbenejších stránok je v súčasnosti vybavená jednoduchými nástrojmi, ktoré používateľom umožňujú označiť nevhodný obsah, ktorý na stránku umiestnil niekto iný. Je dôležité, aby aj vaše deti vedeli, ako takýto obsah označiť, pokiaľ by sa s ním náhodou stretli. Preto deťom ukážte, ako napríklad na YouTube – alebo na inej stránke, kde môžu používatelia nahrávať svoj vlastný obsah – označovať príspevky, ktoré sú nevhodné.
7.    Nastavte zabezpečenie vlastných webových stránok. Množstvo stránok zobrazujúcich obsah vytvorený používateľmi vrátane služieb ako YouTube, Blogger, či sociálnych sietí, majú k dispozícii funkcie, ktorými môže používateľ rozhodovať o tom, kto si bude môcť prehliadať osobné blogy, videá a profily. Používanie týchto funkcií je obzvlášť dôležité, pokiaľ vy alebo vaše deti zdieľajú na internete súkromné a citlivé informácie, ako sú napríklad mená, adresy, či telefónne čísla.
8.    Chráňte si svoje heslá. Aj napriek tomu, že to môže znieť banálne, deťom opakujte, aby svoje heslá nikomu nehovorili. Tiež im zdôrazňujte, aby na verejne dostupných počítačoch – v škole alebo v knižnici – vždy odmietli voľbu „Pamätať heslo na tomto počítači“. A vždy, keď odchádzajú od počítača, je dobré prehliadač pre istotu zatvoriť.
9.    Pozor na cudzích ľudí. Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré treba deťom zdôrazňovať, je, aby si v žiadnom prípade nedohadovali schôdzky s ľuďmi na internete a tiež aby si s nimi nevymieňali osobné informácie, pretože ľudia na internete nemusia byť tými, za koho sa vydávajú.
10.  Pomáhajte brániť šírenie počítačových vírusov. Používajte antivírusový softvér a pravidelne ho aktualizujte. Poučte deti, že nemajú sťahovať nič z takých stránok, kde si používatelia vymieňajú súbory. Rovnako im zdôrazňujte, že nemajú prijímať žiadne súbory alebo otvárať prílohy od neznámych ľudí.

Bezpečnostné nástroje Googlu

Google ponúka používateľom aj rôzne nástroje, ktoré im pomáhajú udržať ich informácie v súkromí a bezpečí a predchádzať napríklad odcudzeniu účtu, či zneužitiu e-mailu:

Dvojfázové overenie hesla
Umožňuje prihlásenie do Google účtu v dvoch fázach. Ako prvý krok používateľ zadá svoj ​​e-mail a heslo. Druhý krok vyžaduje overenie pomocou kódu zaslaného na telefón používateľa (alebo vygenerovaného jeho telefónom). Druhý krok sa zobrazí len na počítačoch, z ktorých sa používateľ za posledných 30 dní neprihlasoval. Viac TU

Anonymný režim prehliadania stránok v prehliadači Chrome
Pri prezeraní stránok nemusíte zanechať žiadne stopy. Webové stránky, ktoré v anonymnom režime otvoríte a súbory, ktoré stiahnete, sa nezaznamenajú do histórie prehliadania a sťahovania. Po zatvorení všetkých anonymných okien, ktoré ste otvorili, sa zmažú všetky nové súbory cookie.

Google Talk
V programe s názvom Google Talk, ktorý je tiež súčasťou služby Gmail, môžete nastaviť chatovanie "mimo záznam". História tohto chatu sa potom neukladá ani vo vašej Gmailovej schránke, ani v schránke toho, s kým chatujete.

Kruhy na Google+
Kruhy na sociálnej platforme Google+ umožňujú jednoducho si usporiadať priateľov a kontakty do kruhov a zdieľať obsah len s tými, s ktorými práve chcete a s nikým ďalším.

Neverejné a súkromné videá na YouTube
YouTube umožňuje nastavenie pre zdieľanie videa iba v malom okruhu priateľov alebo ďalších používateľov, ktoré sa neobjaví vo vyhľadávaní a je prístupné len tým, ktorí majú link. Ide o takzvané "neverejné" video. Prípadne YouTube umožňuje nahranie čisto súkromného obsahu ako "súkromné​​" video.





Menovky: ,