Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

Googlí „január“ v novinárskej kocke

Zo sveta Google 


Zoomujte vo fotografiách na Google+ 

V službe Google+ sme vylepšili možnosti nahrávania a prezerania fotografií. Najnovšie sme zaviedli funkciu zoomovania a to len niekoľko týždňov po tom, čo sme používateľom umožnili zálohovať fotky z androidových zariadení v plnom rozlíšení, k prezeraniu ktorých sa hodí práve možnosť preskúmania detailov. Jednoducho si otvoríte fotografiu a pomocou kolieska svojej myši zoomujte dopredu a dozadu. Výrez fotografie tiež môžete posúvať kliknutím a pretiahnutím hore a dole, doľava a doprava. Vyskúšajte to na Google+ napríklad aj v príspevku Davea Cohena. 



Poprechádzajte sa po Grand Canyone a preplavte sa cez Mŕtve more

Vďaka Mapám Google a technológii Street View sa dnes bez problémov môžete virtuálne vydať už aj do Grand Canyonu. Ide o vôbec prvú oblasť, ktorú sme nasnímali špeciálnym Street View Trekkerom. Okrem zobrazenia veľkolepých panorám sa môžete poprechádzať pozdĺž rieky Colorado a preskúmať prírodnú scenériu pod 360-stupňovým uhlom . Odporúčame tiež horský zostup po trase South Kaibab Trail alebo cestu ku kráteru “Meteor Crater”. Pozrieť sa môžete aj na druhú stranu zemegule! Street View mapa bola doplnená o sériu ďalších izraelských miest, prírodných krás a historických pamiatok. Môžete sa prejsť po plážach v Tel Aviv-Jaffa, preskúmať západný múr starého mesta Jeruzalem, prejsť sa okolo Mŕtveho mora alebo si prezrieť koralový útes Eilat. 




Mapy prinášajú globálny ekonomický rast a nové pracovné miesta

Viete, ako GEO odvetvie podporuje ekonomický rast? V spolupráci s Boston Consulting Group (BCG) a Oxerou sme pripravili štúdiu, ktorá sa touto otázkou zaoberá. Stručne povedané, globálne GEO odvetvie s hodnotou takmer 270 miliárd dolárov vygenerovalo v roku 2011 v mzdách takmer 90 miliárd dolárov a ušetrilo viac ako miliardu hodín precestovaného času a viac ako 3,5 miliardy litrov paliva. Viac informácií nájdete na oficiálnom Google blogu a na webe k štúdiám. 








Z dieľne slovenského Googlu 


Keď hrá Google na slovenskú nôtu 

Slovenský Google spustil celoročný program "Google na slovenskú nôtu" s cieľom podporiť zachovanie a šírenie slovenskej kultúry vrátane jej histórie, tradícií, zvykov a folklóru. Program má prispieť aj k rozvoju cestovného ruchu v regiónoch a pomôcť mladšej generácii získať prehľad o Slovensku. Medzi najdôležitejšie aktivity patrí spolupráca s Národným osvetovým centrom, ale aj ďalšie rozširovanie Street View pokrytia Slovenska. S jednotlivými projektmi zoznámime verejnosť v priebehu roka. Podrobnosti hľadajte na stránke naslovenskunotu.sk. 




Pocta Jánošíkovi

Prostredníctvom originálneho a rýdzo slovenského Doodlu sme si 25. januára pripomenuli 325. výročie narodenia najznámejšieho slovenského zbojníka a hrdinu, ktorý bohatým bral a chudobným dával - Juraja Jánošíka. Jánošíkov Doodle je prvou iniciatívou celoročného programu slovenského Googlu „Google na slovenskú nôtu“. Viac na google.com/doodles. 



Skokani a rebríčky


Slováci aj v januári nasledujú celoročný slovenský trend - jednoznačne a najviac fandia športu, ktorému patria prvé dve priečky. Prvé miesto v rebríčku skokanov na slovenskom Googli obsadil prvý tohtoročný grandslamový turnaj Australian Open 2013, hneď za ním sa umiestnil Dakar 2013, kde exceloval slovenský motocyklový jazdec Ivan Jakeš, tretiu priečku obsadila televízna zábava a seriál Búrlivé víno.

Vzhľadom na zimné obdobie a takmer neustále sneženie sa niet čo čudovať, že Slováci so slovom “zimný” v januári najčastejšie vyhľadávali zimné pneumatiky, po ktorých už ale nasleduje to, čo nás v zime hreje a to sú zimné bundy a čiapky.

Skokani na slovenskom Googli / január 2013

1. Australian Open 2013
2. Dakar 2013
3. Búrlivé víno
4. analfabet
5. Anténa hitrádio
6. Karel Schwarzenberg
7. Big Farm (online hra)
8. zákonník práce 2013
9. diaľničná známka 2013
10. Pou (online hra)

Najvyhľadávanejšie so slovom “ZIMNÉ” / január 2013

1. zimné pneumatiky
2. zimné bundy
3. zimné čiapky
4. zimné prázdniny
5. zimné športy
6. zimné snehule
7. zimné záhrady
8. zimné obrázky
9. Zimné olympijské hry
10. zimné korčule

Tip pre médiá


Podeľte sa o svoju prácu s kolegami

Vytvárate rozsiahlejší materiál a pracujete na ňom s viacerými kolegami súčasne? Dokumenty Google ponúkajú možnosť písať a upravovať texty naraz v jednom zdieľanom dokumente. V reálnom čase môže na texte spolupracovať viac ľudí, čo sa hodí pri každodennej redakčnej práci, takže odpadá nutnosť preposielania rôznych verzií e-mailom a takisto aj editovania niekoľkých dokumentov. Vytvárať môžete textový dokument, tabuľkový procesor, prezentáciu, formulár alebo nákres. Navyše k materiálom sa dostanete z akéhokoľvek zariadenia, stačí mať len funkčný prehliadač a internetové pripojenie. Dáta sú neustále k dispozícii (vďaka aplikácii Disk Google aj Offline) a automaticky sa ukladajú, takže sa vám nestratia a samozrejme funguje aj neoceniteľné tlačidlo “späť”. Sami rozhodnite, kto si súbor môže prehliadať alebo kto ho môže upravovať




Menovky: ,