Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

Googlí “február” v novinárskej kocke

Zo sveta Google

A Oscara získava ...

Pre všetkých milovníkov filmu pripravil Google s Academy Awards tento rok špeciálnu webovú stránku google.com/oscars. Pokiaľ ste ceremóniu udeľovania Oscarov 24. februára zmeškali, na tejto stránke sú zachytené tie najdôležitejšie okamihy. Nájdete na nej víťazov všetkých kategórií, štatistiky najvyhľadávanejších filmov, či prehľadnú mapu, ktorá zachytáva miesta natáčania jednotlivých snímok. Súčasťou stránky je aj špeciálne video, ktoré mapuje filmový rok 2012.




Vyskúšajte nové Chrome experimenty
Z dielne Chromu vyšli opäť dva interaktívne experimenty. Prvý „Cesta do Krajiny Oz” vznikol v spolupráci s Disney a UNIT9 a zavedie vás do ríše technológií a pokusov.  Vydajte sa za čarodejníkom do cirkusu plného prekvapení. Môžete si skomponovať vlastnú hudbu, hrať sa so zoomom fotografií, alebo vytvoriť vlastný animovaný zoetrop.
Hráči online hier ocenia, druhý Chrome experiment „Super Sync Sports“, vďaka ktorému urobia zo svojho smartfónu alebo tabletu herný ovládač. Do tejto štýlovej hry sa môžu zapojiť až 4 hráči, ktorí môžu súťažiť v behu, plávaní a bicyklovaní na zdieľanej obrazovke počítača.




Hardvérová novinka Chromebook Pixel

Vo februári sme predstavili prvý Chromebook z dieľne Googlu, ktorý kombinuje najnovší hardvér, softvér a dizajn a má byť inšpiráciou pre ďalšiu generáciu Chromebookov. Pixel je vyrobený z hlinníka a vysokokvalitných komponentov, vrátane retina rozlíšenia a dotykovej obrazovky. Ku každému Chromebooku získa každý používateľ 1TB miesta v cloude, kde si môže ukladať všetky svoje dokumenty, nahrávať a zdieľať fotky, videá a súbory zo všetkých zariadení, kedykoľvek to potrebuje. Zariadenie je momentálne dostupné v USA a UK. Viac informácií nájdete na oficiálnom Google blogu.




Hangouty pre nepočujúcich v znakovej reči

Hangouty už nejaký čas umožňujú živý prepis rozhovoru do textu pre ľudí s poruchou sluchu. Po novom môžu nepočujúci používatelia využívať v rámci Hangoutu špeciálnu aplikáciu Sign Language Interpreter. Potom už len stačí “pozvať” na rozhovor aj tlmočníka, ktorý za nich bude hovoriť a používať znakový jazyk počas Hangoutu. Používatelia tak uvidia svojho tlmočníka v pravom rohu v okne Hangoutu počas celej doby. Aplikáciu je možné nainštalovať na tomto odkaze.




Hangouty pre rôzne kvality pripojenia
Google prichádza s vylepšením zážitku pri Hangoutoch v prípade oblastí so slabým, či nespoľahlivým pripojením. Každý môže využiť funkciu “Šírka pásma”, ku ktorej máte prístup pri každom Hangoute vpravo hore a umožní prispôsobiť kvalitu prenosu v reálnom čase. Takisto je možné využiť len zvukovú stopu, čím sa znížia požiadavky na šírku pásma. V tomto prípade bude vidieť len  váš profilový obrázok, ostatní používatelia vás budú bez problémov počuť.


Z dieľne slovenského Googlu

Slovenské Street View tipy

V spolupráci so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch (SACR) sme spustili v rámci programu Google na slovenskú nôtu projekt „Slovenské Street View tipy“ naslovenskunotu.sk/streetviewtipy. Na základe používateľských tipov a expertízy odborníkov zo SACR by sme chceli identifikovať ďalšie historické, kultúrne či prírodné krásy, ktoré by na mape Street View nemali chýbať. Slovenskí používatelia sa môžu o svoje tipy podeliť na hlasovacej stránke projektu tipy.naslovenskunotu.sk do 12. marca.





Google+ stránka slovenského Googlu
Spolu s projektom „Slovenské Street View tipy“ sme uviedli aj svoju lokalizovanú stránku na Google+. Stránka je určená pre širokú verejnosť, ktorá chce pravidelne získavať aktuálne informácie z dielne Googlu, zákulisia slovenskej pobočky, ale aj na rady a tipy, ako využívať služby Google v praxi. V pláne sú aj živé diskusie so zaujímavými osobnosťami pomocou Google+ Hangoutov. Stačí si pridať Google+ stránku Google Slovensko do kruhov a už vám neunikne žiadna novinka.

Vzdelávací projekt „Čo je dobré vedieť“
Pri príležitosti Svetového dňa bezpečného internetu sme pripravili do slovenčiny lokalizovanú stránku pod názvom „Čo je dobré vedieť” google.sk/goodtoknow. Ide o virtuálny kurz, ktorý vám ukáže praktické tipy a informácie, ako lepšie zabezpečiť svoj počítač a mobilný telefón, ale aj ako vyhľadávať na internete informácie ešte bezpečnejšie a efektívnejšie. Zistíte taktiež, ako sa brániť proti krádeži identity alebo proti podvodníkom a ich útokom. Súčasťou stránky je aj zmáme Centrum bezpečnosti pre rodičov a deti.

Horkýže Slíže “hangoutovali” s fanúšikmi
Populárna skupina Horkýže Slíže zorganizovala 13. februára virtuálne stretnutie so svojimi fanúšikmi prostredníctvom Vysielaného Hangoutu. Frontmani skupiny prezradili počas diskusie detaily k svojmu aktuálnemu turné, odhalili podrobnosti prípravy svojho posledného albumu St. Mary Huana Ganja a nechýbali ani pre nich typické žarty :) Živý prenos diskusie mohli fanúšikovia sledovať na Google+ stránke skupiny alebo na ich YouTube kanáli, kde nájdu aj záznam z prenosu.




Skokani a rebríčky

Filmové a televízne novinky ovládli vo februári aj slovenský internet. Najväčší záujem u ľudí vyvolal nový komediálny televízny kanál „Fooor“, ktorý obohatil ponuku televíznej zábavy na Slovensku. Do prvej desiatky rebríčka skokanov sa vo februári dostali viaceré nové televízne projekty a reality show. Slováci sa vo februári zaujímali aj o udeľovanie Oskarov, či najnovšiu komédiu Zdeňka Trošku „Babovresky”.

Sviatok všetkých zaľúbených neoddeliteľne patrí k 2. mesiacu roka. Slováci ku dňu Svätého Valentína najviac vyhľadávali zamilované citáty, či SMS-ky, ale ich záujmu neunikli ani rôzne darčeky.

Najväčší skokani na slovenskom Googli vo februári

1. Fooor
2. Oscar 2013
3. Babovresky (nová komédia Zdeňka Trošku)
4. Harlem shake (žeby nástupca Gangman style?)
5. Supermama
6. Bučkovci
7. Rising cities (online hra)
8. Oscar Pistorius (juhoafrický atlét)
9. Superstar 2013
10. Búrlivé víno

Najvyhľadávanejšie so slovom “Valentín” na slovenskom Googli vo februári

1. Valentín citáty
2. Kedy je Valentín?
3. Svätý Valentín
4. Valentín 2013
5. Curaprox Valentín

6. SMS Valentín
7. Milka Valentín

8. Valentín day
9. Valentín darčeky
10. Lidl Valentín

Tip pre médiá

Google+ nám ponúka omnoho lepšie možnosti interakcie a prístupu k vašim názorom a nápadom. Radi by sme Google+ stránku „Google Slovensko“ využili aj pre komunikáciu so slovenskými novinármi (v rámci samostatných Kruhov). Pokiaľ si teda pridáte našu novú Google+ stránku „Google Slovensko“ do svojich kruhov, budete tak vždy medzi prvými, kto sa dozvie najaktuálnejšie informácie, novinky a zaujímavosti zo sveta Googlu.

Menovky: ,