Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

Na Slovensku vzniká aliancia pre internetovú ekonomiku - SAPIE

Prepojenie biznisu, akademickej i neziskovej sféry v Slovenskej aliancii pre internetovú ekonomiku (www.sapie.sk) má za cieľ vytvoriť ucelenú platformu pre podporu inovácií, exportu s pridanou hodnotou a rýchlejší rast internetovej ekonomiky na Slovensku. Prvou iniciatívou aliancie je spustenie novej online platformy pre rozvoj prostredia startupov v spolupráci s TheSpot.sk. Vytvorenie aliancie nadväzuje na zistenia a odporúčania štúdie „Online šanca pre Slovensko“, ktorú vypracovala The Boston Consulting Group v spolupráci so slovenským Googlom.



Spoločnosti Google, Eset a Neulogy zverejnili zámer založiť a ďalej viesť Slovenskú alianciu pre internetovú ekonomiku (Slovenská aliancia pre internetovú ekonomiku – SAPIE), tj. združenie firiem na základe spoločného vyhlásenia. Podporovateľom iniciatívy zo strany vládnych organizácií je digitálny líder Slovenska, štátny tajomník Ministerstva financií SR Peter Pellegrini.

Iniciatíva nadväzuje na zistenia BCG štúdie, podľa ktorej má Slovensko predpoklady stať sa krajinou s nadpriemernou internetovou ekonomikou (do roku 2016 môže predstavovať až 4,5% HDP). Je však potrebné odstrániť slabé miesta, akými sú napríklad nízka kvalita e-commerce služieb či online služieb štátnej správy a využiť predpoklady pre vývoz s pridanou hodnotou (technologický export, inovačný potenciál a podpora startupov).

„Som presvedčený, že Slovensko má reálnu šancu stať sa malým Sillicon Valley strednej Európy. Máme talentovaných ľudí, skvelé predpoklady a už aj prvé úspechy v oblasti technologického exportu. Keďže nie sme jediný v Európe, kto sa o to bude snažiť, musíme ťahať za jeden povraz,“ hovorí Rasťo Kulich, riaditeľ slovenského Googlu, zakladateľskej spoločnosti aliancie a dodáva: „A skvelou správou je, že v tom nie sme sami. Už v tejto chvíli sa k nám pridávajú ďalšie organizácie, spoločnosti a odborníci z rôznych sfér, takže určite bude s kým diskutovať, plánovať i realizovať.“

Zmyslom aliancie SAPIE je vytvoriť platformu pre spoluprácu, ktorá prepojí domácich i zahraničných internetových hráčov, exportérov technológií, neziskové organizácie i akademickú obec. Jej cieľom je, aby všetky zapojené spoločnosti a organizácie spoločnými silami a iniciatívami podporili rozvoj ďalších talentov, realizáciu nových nápadov či úspešných firiem s exportným potenciálom, a tým naštartovali ešte rýchlejší rast internetovej ekonomiky. Tá má totiž priamy vplyv na hospodársky rast na Slovensku.

Dôležitou súčasťou iniciatívy bude aj dialóg s vládnymi inštitúciami, preto budú zástupcovia aliancie súčasťou Zboru poradcov Digitálneho šampióna a štátneho tajomníka Ministerstva financií SR Petra Pellegriniho, ktorý k tomu dodáva: „Slovensko patrí medzi najotvorenejšie ekonomiky krajín Európskej únie. Preto je mimoriadne dôležité využívať všetky možnosti pre podporu odbytu výrobkov na globálnych trhoch. Internet je kľúčovým nástrojom nielen pre oblasť vývoja softvéru a aplikácií, ale aj pre malé a stredné podniky podnikajúce v oblasti strojárstva, spracovania plastov či výroby nábytku, ktoré vďaka internetu majú možnosť získať nové trhy nielen v krajinách EÚ. Mimoriadne oceňujem vznik Aliancie pre podporu internetovej ekonomiky, ktorej cieľom je podpora konkurencieschopnosti a rastu slovenských podnikov na globálnych trhoch.“

Okrem zástupcov zakladateľských spoločností Google, Eset a Neulogy budú v predstavenstve aliancie SAPIE aj zástupcovia úspešných online a technologických spoločností (v abecednom poradí): Accenture, Amazon, Anasoft, Facebook, Martinus, Profesia, Sygic, The Spot, Websupport a Zaraguza. Aliancia je zároveň otvorená aj pre ďalšie spoločnosti, ktoré by chceli podporiť rozvoj internetovej ekonomiky na Slovensku.

„Som presvedčený, že internetový marketing je účinný spôsob, ako presadiť kvalitné slovenské produkty s vysokou pridanou hodnotou po celom svete. Potvrdzuje to aj prípad spoločnosti ESET, prvej slovenskej firmy s funkčným globálnym on-line predajom na najväčšom obchode sveta – internete. Internetový predaj reprezentuje značnú časť príjmov ESETu už od roku 2000. Svojimi skúsenosťami a radami radi pomôžeme začínajúcim slovenským firmám budovať ich celosvetový biznis,“ konštatuje Anton Zajac, spolumajiteľ spoločnosti ESET a prezident ESET North America.

Predstaviteľ tretej zakladateľskej spoločnosti a chairman Neulogy, Ivan Štefunko, dodáva: „Neulogy sa dlhodobo snaží podporovať dôležitých aktérov internetovej ekonomiky, ktorí budú mať odteraz platformu  pre plnohodnotné zapojenie sa do hospodárskeho a politického diskurzu.“

Aktivity a projekty aliancie sa budú zameriavať na tri oblasti:


  • Vzdelávanie a študenti: Podpora technických odborov a podnikateľského ducha na univerzitách.
  • Startupy, inovácie a nové nápady: Podpora rozvoja ekosystému startupov a prostredia pre realizáciu nových nápadov, vznik nových firiem a ich ďalšia expanzia do zahraničia.
  • Zvyšovanie kvality e-commerce existujúcich firiem: Vzdelávanie, technologická a marketingová podpora malých, stredných i veľkých firiem pre zvýšenie kvality online obchodovania (e-commerce) na lokálnom trhu a najmä pri exporte.

Zakladateľské spoločnosti sú pritom v spomenutých oblastiach dlhodobo aktívne. V rámci vzdelávania ide o spoluprácu s univerzitami či neziskovými študentskými organizáciami (napr. Manageria), podporu technického vzdelávania alebo vzdelávacích programov pre zvýšenie internetovej gramotnosti a bezpečnosti na internete formou prednášok, workshopov či mentoringu. V oblasti rozvoja startupového ekosystému ide o partnerstvá v rámci súťaží či konferencií, podporu výskumu a vývoja, mentoring pre začínajúce firmy, ako aj priama pomoc pre startupové inkubátory ako The Spot alebo Connect Co-working. (viac informácií o konkrétnych aktivitách v časti Dodatočné informácie).

Google v spolupráci s The Spot podporil vznik novej online platformy www.thespot.sk, ktorá má za cieľ prepojiť komunitu startupistov, investorov a skúsených mentorov na celom Slovensku. Platforma je zároveň prvou oficiálnou aktivitou pod záštitou aliancie SAPIE.

„Na Slovensku vidíme veľa mladých ľudí, ktorí hľadajú priestor, kde by uplatnili svoj potenciál. Našou ambíciou je čo najviac týchto ľudí podporiť a ukázať im možnosti ako aj príležitosti na rozvoj ich talentu, ktoré sa im v rámci podnikania núkajú. Online platforma www.thespot.sk prináša prednášky, workshopy a inšpiráciu aj ľudom, ktorí nesedia v Bratislave, a tým spestruje startupový ekosystém, ktorý podporuje vznik nových projektov,“ hovorí Ivan Debnár, spoluzakladateľ platformy The Spot.

Aliancia SAPIE je v prvom štádiu svojho vzniku a ďalšie konkrétne kroky a aktivity budú špecifikované a oznámené v blízkej budúcnosti v spolupráci s jej členmi a partnermi.  

Viac informácií o aliancii, jej členoch a aktivitách nájdete na stránke www.sapie.sk



DODATOČNÉ INFORMÁCIE

Google a vzdelávanie v oblasti e-commerce
V oblasti e-commerce a exportu sa Google venuje priamemu mentoringu väčších firiem s cieľom zvýšiť ich kvalitu a využiť potenciál online marketingu. V spolupráci s agentúrami a expertmi na digitálny marketing buduje ekosystém pre zvyšovanie kvality e-commerce. Zároveň konzultanti zo slovenského Googlu spolupracujú s odbornou verejnosťou, tj. s odbornými médiami a taktiež prednášajú na odborných marketingových a biznisových konferenciách na Slovensku. Firmy rôznych veľkostí môžu zároveň využiť informačné zdroje:



ESET
Podporuje začínajúce firmy formou mentoringu, popularizáciou programovania a technického vzdelávania a partnerstiev pri významných startupových projektoch. Zameriava sa tiež na podporu vzdelávacích programov ktoré zvyšujú povedomie používateľov o technologických zmenách spoločnosti a bezpečnosti na internete.

Neulogy
Národná súťaž „Startup Awards“ pre začínajúcich podnikateľov, projekt „Noc výskumníka“ v partnerstve so Slovenskou organizáciou pre výskumné a vývojové aktivity – popularizuje technické vzdelávanie na Slovensku. Neulogy je členom medzinárodných organizácií European Private Equity & Venture Capital Association, European Business Angel Network a Creative Industry Forum.    

The Spot
The Spot je občianske združenie, ktoré sa chce aktívne podieľať na tvorbe a podpore startupovej komunity na Slovensku. Víziou je vytvorenie zdravého a priateľského ekosystému pre kreatívne a inovatívne mladé spoločnosti (startups) na Slovensku. Ciele združenia:


  • Vzdelávanie – vzdelávať o podnikaní, technológiách, dizajne, marketingu a iných témach pomocou odborníkov z jednotlivých oblastí.
  • Networking – prepájanie technológov, dizajnérov, kreatívcov, marketérov, podnikateľov, manažérov, investorov z celého Slovenska ako aj zo zahraničia.
  • Poskytovať priestor – poskytnúť cenovo dostupný pracovný priestor a kancelárie pre startupy/ podnikateľov a kreatívnych jednotlivcov.
  • Inšpirovať ostatných – vytvoriť atmosféru a priestor pre komunikáciu startupov v rôznych štádiách vývoja.

Menovky: ,