Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

Google na slovenskú nôtu naslovenskunotu.sk - TOP 3 „Slovenské Street View tipy“ vybrané


Slováci rozhodli, že na mape Street View pribudnú hlavne prírodné krásy


Viac než 30 tisíc krát Slováci klikli, aby vybrali svojich TOP 3 favoritov v záverečnej fáze projektu „Slovenské Street View tipy“, ktorý je súčasťou celoročnej iniciatívy „Google na slovenskú nôtu“. Z pôvodných 4000 tipov od slovenských používateľov bol výber zúžený na TOP 10 lokalít, spomedzi ktorých najviac hlasov získala trojica miest, ktoré budú zaradené do plánov ďalšieho snímania Street View. Projekt spustila spoločnosť Google v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch (SACR) koncom februára.


TOP 3 slovenské lokality
1      Vysoké Tatry
2      Slovenský raj
3      Oravský hrad


„S výberom víťazných lokalít sme spokojní. Ukázalo sa, že Slováci majú dobrý vkus. Nasnímanie Vysokých Tatier, Slovenského raja a Oravského hradu pre Street View vizuálne predstaví tieto významné turistické ciele zahraničným návštevníkom,“ uviedla Marta Kučerová, generálna riaditeľka Slovenskej agentúry pre cestovný ruch.

Viac ako 30 tisíc hlasov rozhodlo o finálnej trojici miest, ktoré budú nasnímané najnovšími technológiami Street View. Jednoznačne vedú slovenské prírodné krásy, na ktoré sú Slováci patrične hrdí. Jasným favoritom sa stali Vysoké Tatry s viac ako 6,5 tisíc hlasov, druhým v poradí je Slovenský raj s viac ako 5,5 tisíc hlasov a treticu uzatvára jeden z najznámejších slovenských hradov Oravský hrad, ktorý získal viac ako 3,5 tisíc hlasov. Ostatné tipy samozrejme zostávajú ďalšou inšpiráciou pre snímanie v rámci služby Street View.

„Vysoké Tatry sú symbolom Slovenska, jeho prírodného bohatstva a nezlomnosti slovenského národa. Propagovať našu krajinu je pre nás poctou, ktorá zároveň zaväzuje ukázať sa v čo najlepšom svetle,“ hovorí Ján Mokoš, primátor mesta Vysoké Tatry a pokračuje: „Sme hrdí, že práve Vysoké Tatry získali najviac hlasov a dostali tak možnosť byť jedným z TOP miest Slovenska, ktoré sa objavia na svetovej Street View mape. Veríme, že aj vďaka projektu spoločnosti Google sa nám podarí zviditeľniť naše hory a prilákať k nám viac turistov z celého sveta.“

„Slovenské Mapy Google vylepšujeme už od roku 2007 a Street View fotografie sú jedným z ich najvýraznejších doplnení. Táto technológia má veľký význam pre používateľov, ktorí sa do hlasovania veľmi intenzívne zapojili, ale taktiež pre firmy a podnikateľov z cestovného ruchu v regiónoch, ktoré tak môžu inšpirovať ďalších miestnych či zahraničných návštevníkov, hovorí Janka Zichová, manažérka PR a komunikácie pre český a slovenský Google a dodáva: „Pomocou ďalšej významnej inovácie slovenských mapových služieb - Navigácie Google, ktorá Street View technológiu taktiež využíva - sa teraz turisti dostanú ľahko a bez problémov do obľúbených lokalít.“

Projekt „Slovenské Street View tipy“ odštartoval 27. februára. Slovenskí používatelia posielali až do 12. marca svoje tipy, čo by chceli zahrnúť do služby Street View na Slovensku. Zo zozbieraných 4 000 tipov a  odporúčaní odborníkov zo SACR bolo vybraných TOP 10 lokalít do verejného online hlasovania. Slováci mohli až do konca marca na stránke tipy.naslovenskunotu.sk rozhodnúť, ktoré TOP 3 lokality budú nakoniec zahrnuté do plánov snímania pre službu Street View.

Snímanie je naplánované na letné mesiace, kedy by na Slovensko mali doraziť špeciálne Street View trojkolky, ako aj posledná novinka tzv. Street View Trekkery (čiže batohy). Snímanie konkrétnych miest je závislé od mnohých externých faktorov, aktuálnych podmienok a možností využívanej technológie. V prípade súkromných lokalít a pamiatok bude Google úzko spolupracovať s majiteľmi a príslušnými organizáciami.

Pred akýmkoľvek zverejnením zozbieraných snímok prichádza na rad ich spracovanie pomocou špeciálnej technológie. Tá rozmazáva tváre ľudí a poznávacie značky áut tak, aby ich nebolo možné identifikovať. Aj po spustení samotnej funkcie Street View je možné veľmi jednoducho dodatočne odstrániť obrázky vďaka funkcii „Nahlásiť problém“ priamo na snímku. Na žiadosť používateľa bude možné úplne vymazať nielen jednotlivca, ale aj jeho dieťa, či jeho dom.

Podrobnosti o projekte nájdu používatelia na informačnej stránke celého projektu

Informácie o službe Street View nájdete na stránke google.sk/streetview alebo na špeciálnej stránke o Street View pre médiá

Menovky: ,