Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

Googlí „apríl“ v novinárskej kocke



Zo sveta Google


Obrazy na Google Art Projekt si ľudia prezerajú dlhšie ako v galérii

Oslávili sme Svetový deň umenia, ktorý pripadol takmer presne na výročie dvoch rokov od spustenia projektu Google Art. Pri tejto príležitosti sme zverejnili aj niekoľko zaujímavých štatistík. V databáze je už viac ako 40 000 umeleckých diel. V rebríčku popularity vedú Boticelli, Rembrandt, Gogh alebo Manet, z predstaviteľov moderného umenia potom Klimt a Dalí. Navyše sme zistili, že priemerný čas strávený prezeraním jedného diela na Google Art Project je celá minúta na rozdiel od múzeí, kde podľa štúdií jednému dielu venujú návštevníci iba 20 sekúnd.








Prepojte si Google+ so svojím blogom
Ak sa venujete tvorivej činnosti na službe Blogger, možno oceníte pohodlnejšiu a efektívnejšiu správu komentárov pod vaším blogom. Blogger sa dá totiž prepojiť so službou Google+. U komentárov k článku sa zobrazia aj diskusie, ktoré o ňom prebiehajú na Google+. Komentáre sa dajú zdieľať na Google+ verejne alebo len s vybranými kruhmi. Ak si to chcete vyskúšať, stačí si túto funkciu na blogu nastaviť podľa návodu.









Vycestujte so Street View do ďalších krajín
Dosiahli sme ďalší míľnik. So Street View sa totiž môžete prechádzať spolu už v 50 krajinách sveta. Nedávno pribudlo Maďarsko a africké Kráľovstvo Lesotho. So Street View sa tak teraz môžete pozrieť do Budapešti a preskúmať slávne termálne kúpele a tiež navštíviť africkú krajinu Lesotho, ktorá je jediným samostatným štátom, ktorého celé územie sa nachádza vo výške 1000 metrov nad morom a vyššie. Pozrite sa na tamojšej spletité cesty medzi horami  alebo preslávené jazerá.  








Novinka: Asistent Google dostupný už aj pre iPhone a iPad
Okrem používateľov Androidov môžu využívať funkciu Asistent Google (v angličtine Google Now) aj majitelia iPhonov a iPadov. Vyhľadávanie na iOS zariadeniach tak získalo ďalší rozmer. Už nemusíte informácie dlho hľadať, vďaka inteligentným kartám sa na vašom mobile alebo tablete objavia skôr, než sa na ne opýtate. Je len na vás, ktoré karty, ako napríklad počasie, navigácia, či prekladač, si zvolíte, používaním sa navyše budú neustále vylepšovať. Funkciu Asistent Google môžete vyskúšať stiahnutím najnovšej verzie aplikácie Vyhľadávača Google z App Store. Takisto sú dostupné na Android zariadeniach 4.1 +.







Z dielne Slovenského Googlu

Mobilná navigácia v slovenčine
Prostredníctvom Vysielaného Hangoutu s Jardom Benglom, expertom na Mapy Google v Zurrichu, sme uviedli slovenskú Navigáciu na Mapách Google (Beta), ktorá prináša pokročilé funkcie vrátane hlasovej navigácie, satelitných snímok a Street View fotografií. Navigácia na Mapách Google je ďalšou z inovácií, ktoré Google v oblasti mapových služieb na Slovensko priniesol. Využíva a dopĺňa tak služby ako Street View, vylepšené mapové podklady, či vysokokvalitné satelitné snímky. Navigácia je súčasťou aplikácie Mapy Google a slovenským používateľom je prístupná úplne zadarmo na každom telefóne či tablete s Androidom a iOS.





Víťazi súťaže Novinárska cena 2012
Poznáme najlepšie novinárske príspevky a ich autorov. Ceny v súťaži Novinárska cena 2012 získali redaktori časopisu Týždeň, denníka SME, týždenníka TREND, či televízie Joj a ďalší. Súčasťou súťaže bola aj kategória Cena Google za inovatívnu online žurnalistiku, ktorá je určená pre profesionálnych novinárov, ktorí prostredníctvom online formátov reagujú na problémy spoločnosti. Kategóriu tento rok vyhrali Pavel Graus, Lukáš Kodoň, Miro Šifra za Manuál na mozog v TV SME. Do súťaže bolo prihlásených 360 autorov so 618 príspevkami Zoznam všetkých nominácií, čestných uznaní a víťazov nájdete na www.novinarskacena.sk.






Doodle Adam František Kollár
Vo Vyhľadávači Google sme si prostredníctvom originálneho Doodlu pripomenuli ďalšieho významného Slováka, a to 295. výročie narodenia Adama Františka Kollára, knihovníka, učenca a dvorného radcu Márie Terézie, prezývaného tiež „slovenský Sokrates“. Adam František Kollár sa narodil 17. apríla 1718 a po Jurajovi Jánošíkovi je v poradí už druhým rodákom z Terchovej, ktorého sme si pripomenuli prostredníctvom originálneho loga vo Vyhľadávači Google v rámci celoročného programu “Google na slovenskú nôtu”. V minulosti si už Google pripomenul významné osobnosti slovenskej histórie a kultúry – Martina Kukučína, Ľudovíta Štúra alebo Antona Bernoláka.





Hangout: Budúcnosť ekonomiky očami Erica Maskina
Na Slovensko a do Čiech zavítal nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu, americký ekonóm a akademik, profesor Eric Maskin. O svoje myšlienky sa s nami podelil prostredníctvom Vysielaného Hangoutu, ktorý sme vám spoločne so think tankom CERGE-EI sprostredkovali. Pod taktovkou moderátora Lukáša Kovandu sa diskusie zúčastnili aj českí experti David Marek (hlavný ekonóm v Patria Finance) a Jakub Steiner (Associate profesor zo CERGE-EI). Diskutovalo sa o finančnej kríze, ale aj o budúcnosti svetovej ekonomiky a tiež ekonomiky Európskej Únie. Záznam diskusie nájdete na Google+ stránke CERGE-EI alebo na YouTube.





Tip pre média

Objavte nečakané súvislosti v knižniciach sveta
Zaujíma vás, či spisovatelia naprieč storočiami použili vo svojich dielach častejšie slovo láska alebo peniaze? A čo ďalšie slová? Ponúkame vám jedinečný nástroj, ktorý vám tieto a ďalšie záhady pomôže rýchlo rozlúštiť. Google NGram Viewer umožňuje porovnávať frekvenciu výskytu rôznych kľúčových slov v knihách vydaných od roku 1500. Skúste zadať ľubovoľné výrazy a pochváľte sa v komentároch najzaujímavejšími kombináciami. Porovnávať môžete na http://books.google.com/ngrams/.






Skokani a rebríčky

Najväčší skokani na slovenskom Googli v apríli 2013
  1. zatmenie mesiaca 2013
  2. WAU TV
  3. Autosalón Bratislava 2013
  4. www.danea.sk
  5. Plustelka
  6. Miss Slovensko 2013
  7. Miss Universe 2013
  8. Coneco 2013
  9. Superstar 2013
  10. Deň a noc

Najvyhľadávanejšie so slovom “jarný” na slovenskom Googli v apríli 2013
  1. Jarný šprint Bystrička
  2. jarný kabát
  3. jarný rez jabloní
  4. jarný šalát
  5. jarný postrek hrušiek

Menovky: ,