Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

Googlí „máj“ v novinárskej kocke

Zo sveta Google


Viac ako 70 jazykov po ruke
Služba Prekladač Google pomáha prepájať obsah dostupný online a schopnosť ľudí dostať sa k týmto informáciám. Práve v máji sme do svojho prekladača pridali ďalších 5 jazykov, ktorými hovorí spolu až 183 miliónov ľudí na svete - bosniačtina (Bosna a Hercegovina), cebuánčina (Filipíny), hmongčtina (napríklad v Číne, Vietname, či Laose), jávština (druhý najrozšírenejší jazyk v Indonézii) a maratčina (India).





Novinky Google+: obsahové odporúčania v mobile
Tvorcovia obsahu majú k dispozícii novú funkciu odporúčania na ďalší zaujímavý obsah, vďaka ktorej môžu svojím „mobilným“ používateľom na svojej stránke odporučiť ďalší zaujímavý obsah. Je to možné vďaka prepojeniu prvkov Google+ a Vyhľadávača Google. Tieto odporúčania sa zobrazujú všetkým používateľom bez nutnosti prihlásenia sa do svojho Google účtu. Tí, čo sú prihlásení, môžu vidieť obsah, ktorý ich priatelia či známi z kruhov na Google+ zdieľali, prípadne priradili +1.





Krásy Galapág na Mapách Google
Súostrovie Galapág je jedným z najrozmanitejších a jedinečných ekosystémov na svete.V spolupráci s Nadáciou Charlesa Darwina (CDF) a predstavenstvom Národného parku Galapág (GNPD) sme zozbierali panoramatické snímky z jednotlivých ostrovov pomocou špeciálnych Street View zariadení, tzv. Trekkerov. Zozbierané snímky budú zverejnené ešte v tomto roku, takže ľudia z celého sveta budú môcť obdivovať toto vzdialené súostrovie. 10-dňové dobrodružstvo zahŕňalo túry, výlety loďou ako aj potápanie v okolí ostrovov. Viac o tejto expedícii a prvé fotky nájdete na oficiálnom blogu.





Nové umelecké diela v Art Projekte
Po novom môžu používatelia  v rámci Google Art Projektu obdivovať aj fotografie svetoznámeho fotografa Maria Testina, pričom ide o sériu 27 fotografií zameraných na kultúru jeho rodného Peru. Do zbierky malieb vo veľmi vysokom rozlíšení, ktoré môžete priblížiť až do takej mieri, že vidíte ťahy štetcom, pribudlo 16 umeleckých diel vrátane najznámejšej maľby od nórskeho maliara Edvarda Muncha „Výkrik“. Vďaka tomuto projektu a technológii Street View otvára svoje virtuálne brány aj ďalších 20 múzeí.





Nový Gmail inbox
S cieľom väčšieho používateľského komfortu a zjednodušenia správy emailov sme predstavili novú podobu zložky „doručená pošta“ v Gmaili. V novom mailboxe môžu používatelia usporiadať e-maily do piatich kategórií: Primárne, Sociálne, Reklama, Upozornenia. Nový mailbox bude postupne dostupný všetkým používateľom a k dispozícii budú aj aktualizované aplikácie pre OS Android od verzie 4.0 a vyššej a tiež iOS v priebehu nasledujúcich týždňov. A pokiaľ niekomu vyhovuje pôvodný systém radenia správ, môže sa k nemu kedykoľvek vrátiť.


YouTube oslávil 8. narodeniny
YouTube, najväčšia video platforma na svete, oslavuje už svoje 8. narodeniny. Čísla hovoria za všetko! Každú minútu je na YouTube nahratých viac ako 100 hodín videí, čo sú vyše 4 dni v nahratých videách. Každý mesiac navštívi YouTube viac ako 1 miliarda používateľov, čo je takmer každý druhý človek na internete. YouTube sa stal miestom, kde videá pomáhajú vytvárať spojenia, či prekonávať hranice a ovplyvňujú naše životy.




Chrome experimenty: „Roll it“ a „Racer“
Používateľom, ktorí trávia stále viac času na smartfónoch a tabletoch sme priniesli dva nové Chrome experimenty, ktoré umožňujú hrať hru medzi viacerými priateľmi či známymi. Použiť pri tom môžu smartfón, tablet alebo počítač s prehliadačom Chrome. Hra Roll it je starou klasikou, pohybom zápästia (na smartfóne) kotúľate guľu do jedného z bodovaných miest (na desktope), dôležitá je pritom synchronizácia smartfónu s počítačom. Druhá hra Racer umožňuje používateľom postaviť si vlastnú závodnú dráhu, ktorá môže prechádzať až cez päť mobilných zariadení. A závod sa môže začať... Držíme palce!




Novinky z Google I/O 2013


Nové Mapy Google
Na vývojárskej konferencii Google I/O 2013 sme predstavili novú generáciu Máp Google, ktoré prinášajú nový spôsob ich používania a najmä sú prispôsobené potrebám každého z nás. Používateľom umožňujú odhaliť skvelé lokálne miesta, pričom výsledky vyhľadávania sa zobrazujú priamo na mape aj s krátkym popisom a užitočnými informáciami ako otváracie hodiny či recenzie. Navyše súčasťou nových Máp Google je okrem známeho Street View aj 3D zobrazenie s využitím Google Earth. Ak si chcete nové mapy vyskúšať, stačí o to len požiadať na tejto stránke.




Novinky na Google+: Stream, Hangouts a Fotky
Google I/O 2013 priniesol aj novinky z dielne Google+. Nového kabátu sa dočkal tzv. Stream, ktorý je teraz možné vidieť vo viacerých stĺpcoch, zobrazovanie fotiek či videí využíva celú šírku streamu a pridané sú aj animácie do menu, či jednotlivých záložiek. U služby Hangouts došlo k zjednoteniu ich využívania naprieč rôznymi platformami - v Gmaili, Google+, na iOS, alebo Android zariadeniach a ako rozšířenie v prehliadači Chrome. Nových funkcií pre vylepšovanie fotografií sa dočkali aj Fotky. Viac sa dočítate na Google+ blogu.




Z dielne slovenského Googlu


Plnohodnotný YouTube ekosystém už aj na Slovensku
Pri príležitosti svojich 8. narodenín sa služba YouTube stáva plnohodnotnou platformou pre slovenských používateľov, tvorcov obsahu, firmy a organizácie. YouTube ekosystém tak synergicky prepája celú YouTube komunitu - používateľov, ktorí majú prístup k bohatej báze originálneho video obsahu, tvorcov zaujímavého obsahu, ktorí ho môžu monetizovať a značky - inzerentov, ktorí majú príležitosť veľmi účinne osloviť súčasných spotrebiteľov. Plnohodnotný YouTube ekosystém umožní publikovanie, sprístupnenie a zdieľanie zaujímavého slovenského obsahu v celosvetovom meradle a je ďalšou iniciatívou v rámci programu Google na slovenskú nôtu.



Tip pre médiá


Pokiaľ vás zaujímajú nové snímky, ktoré pribúdajú v službách Mapy Google či Google Earth potom vám odporúčame prihlásiť sa na odber správ z tohto užitočného zdroja v rámci Skupín Google - Google Geo Media. Notifikácie vás budú upozorňovať na rôzne novinky týkajúce sa mapových služieb a produktov, krízových máp, najnovších satelitných snímok z významných oblastí a pod. a môžu slúžiť pre vašu inšpiráciu.   


Skokani a rebríčky


Slovenský národ žil v máji jednoznačne hokejom, pričom najväčší záujem vzbudil najmä duel Slovensko-Fínsko. Okrem Majstrovstiev sveta v hokeji oslávili slovenskí používatelia aj Deň matiek, podľahli reality show a zaujímali sa aj o nové možnosti televíznej zábavy.


Najväčší skokani na slovenskom Googli v máji 2013
(Skokani: slová, o ktoré za určité obdobie najviac vzrástol záujem)


  1. hokej.rtvs.sk
  2. MS 2013 hokej
  3. Peter Mankovecký
  4. Deň matiek 2013
  5. Nákupné maniačky
  6. Plustelka
  7. Slovensko-Fínsko
  8. Spartan race
  9. WAU
  10. Sberbank


Najvyhľadávanejšie so slovom „hokej“ na slovenskom Googli v máji 2013

  1. MS hokej 2013
  2. hokej online
  3. hokej live
  4. hokej RTVS
  5. hokej Slovensko
  6. hokej výsledky
  7. hokej.sk
  8. hokej dnes
  9. hokejportal
  10. Slovensko-Nemecko hokej

Menovky: ,