Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

Googlie „leto“ v novinárskej kocke

Zo sveta Google


5 vylepšení aplikácie Google+
V prípade, že používate aplikáciu Google+ pre smartfóny a zariadenia s Androidom, určite vás poteší 5 významných vylepšení, ktoré získala. Správcom Google+ stránok uľahčuje prepínanie medzi osobným profilom a stránkou. Z automaticky vylepšených fotografií teraz jednoducho vytvoríte animácie alebo panorámu. Navyše fotky, ktoré ste si uložili na Disk Google, sú dostupné aj z Google+. Všetko o novinkách nájdete aj na oficiálnej Google+ stránke.




Preskúmajte históriu Hirošimy a Nagasaki
Prinášame ďalšiu možnosť interaktívneho preskúmania minulosti z dielne Kultúrneho inštitútu Google. S cieľom zachovať a sprístupniť dôležitú históriu sme predstavili 7 nových online prezentácií. V auguste uplynulo 68 rokov, čo sa zmenil osud miest Hirošima a Nagasaki a tiež od ukončenia 2. svetovej vojny. Viac o týchto významných udalostiach sa dozviete aj tu.






YouTube po novom zvláda multitasking
Akutalizácie sa dočkala aj aplikácia YouTube a to nielen novým grafickým rozhraním, intuitívnejším ovládaním vďaka novému rozloženiu prvkov a bočnému menu, ale hlavne pribudli nové funkcie. Umožňuje prehrávanie videí na pozadí a zároveň vyhľadávanie ďalšieho obsahu. Tiež si môžete vytvárať vlastné playlisty, ktoré viete následne prehrať bez nutnosti akéhokoľvek hľadania a prepínania. Aplikácia umožňuje aj prehrávanie na uzamknutej obrazovke a vy si ju môžete stiahnuť v Google Play aj App Store.



Urobte si výlet do svetových ZOO so Street View
Milovníci zvierat môžu vďaka Street View virtuálne navštíviť najkrajšie ZOO a zvieracie parky. Želáte si zažiť divokú jazdu po safari, ale strach vám to nedovolí? Teraz máte možnosť prechádzať sa zoologickými záhradami USA, Južnej Ameriky, Ázie, Austrálie a Európy, skúmať tie najzaujímavejšie miesta a tajomné zákutia ešte predtým, ako sa tam vydáte osobne. Pozrite sa napríklad na pandy pochutnávajúce si na bambuse v Číne, tigre a klokany v Shoushan Zoo na Taiwane, ľadové medvede a tučniaky v Asahiyama Zoo v Japonsku alebo najväčšiu kolóniu orangutanov žijúcich v zajatí v singapurskej zoo. Viac na oficiálnom Google blogu.





Špeciálny Doodle pre Clauda Debussyho
Koncom augusta by fenomenálny francúzsky skladateľ Claude Debussy oslávil svoje 151. narodeniny. Na Googli sme vítali používateľov špeciálnym animovaným Doodlom pri zvukoch Claire de Lune, jednej z najznámejších skladieb tohto umelca.





Tour de France zblízka
Tento experiment umožňuje všetkým fanúšikom legendárnych cyklistických pretekov Tour de France preskúmať niekoľko jeho etáp pomocou služieb ako napríklad Google Earth, Mapy Google, Street View, YouTube, či Google+. S výberom trate sa vám zobrazia súvisiace informácie alebo si môžete konkrétnu etapu prejsť spoločne s cyklistami na interaktívnej mape. Viac na g.co/yourtour.





So Street View do výšin
Na Street View mape pribudli ďalšie neobvyklé miesta. Na Paríž, ktorý sa stal súčasťou zbierok Kultúrneho inštitútu Google, sa dnes môžete pozrieť aj virtuálne z výšky 300 metrov. Vďaka Street View sa dostanete aj na najvyššie poschodie Eiffelovky. Posaďte sa pohodlne do kresla a vychutnaje si krásy hlavného mesta Francúzska. Ďalší skvelý výhľad sa vám naskytne z najvyššieho vrcholu japonskej hory Fudži. Prezrieť si môžete samotný kráter, ale aj rozmanité okolie. To všetko z výšky 3 776 metrov. Prostredníctvom Street View sa môžete vydať aj na virtuálny zostup. Viac informácií nájdete na oficiálnom blogu.






Mobilné Mapy po novom vďaka Android aplikácii
Používatelia mobilných máp sa dočkali vylepšienia našej mapovej aplikácie. V mobilných Mapách Google pribudlo hneď niekoľko funkcií, napríklad upozornenia na aktuálne problémy na cestách, jednoduché a rýchle vyhľadávanie zaujímavých miest, ktoré sa oplatí navštíviť, inovovaný dizajn pre tablety a hodnotenie Zagat. Aplikáciu si môžete stiahnuť na Google Play a v App Store.





Z dielne slovenského Googlu


Redizajn slovenského Googlu
Kancelárske priestory slovenského Googlu prešli výraznou premenou. Dizajn vychádza z odlišných aspektov slovenskej kultúry, histórie a tradícií. Každá miestnosť je originálna, doplnená netradičnými dizajnérskymi prvkami a nesie meno jednej významnej slovenskej osobnosti. V nadväznosti na celoročný program  „Google na slovenskú nôtu“ si tak Google uctil spisovateľku Margitu Figuli, zbojníka Juraja Jánošíka, generála Milana Rastislava Štefánika, či vynálezcu Jozefa Murgaša. Viac informácií v oficiálnej tlačovej správe. Fotky nového dizajnu kancelárií sú k dispozícii vo fotogalérii.




2. narodeniny slovenského Googlu
Počas druhého roku pôsobenia Googlu na Slovensku sa podarilo do slovenčiny lokalizovať a slovenským používateľom sprístupniť hneď niekoľko strategických služieb, ako Street View, Navigáciu Google, Hlasové vyhľadávanie, či spustenie plnohodnotného ekosystému na YouTube pre tvorcov obsahu i inzerentov. Ďalší rok budú prioritou najmä mapové, vyhľadávacie či mobilné služby. Viac v oficiálnej tlačovej správe.




Objavujte panoramatické fotky známych miest
Pozrite sa na krásy prírody a známe miesta pomocou 360º panorám. Na stránke Zábery v Mapách Google môžete objavovať nové miesta z panoramatického pohľadu, ktoré zdokumentovali ostatní používatelia. V prípade, že vlastníte zariadenie s Androidom 4.2 (a vyšším) a váš fotoaparát podporuje režim Photo Sphere, máte možnosť podeliť sa o svoje najlepšie kúsky a prispieť tak do Máp Google. Podrobnosti nájdete na našom oficiálnom blogu.







Letní skokani


Jednoznačným ťahákom júlového rebríčka skokanov boli nepochybne cyklistické preteky Tour de France, kde fanúšikovia držali palce slovenským reprezentantom. V centre záujmu počas celého leta bola reality show Slnko seno slanina, v júli sa nás dotkla aj smrť mladého amerického herca Coryho Monteitha, v auguste sme sa zase rozlúčili so slovenským hercom a režisérom Jozefom Bednárikom a tiež s hercom Jozefom Adamovičom. Slovákom neunikli počas letných mesiacov ani prestížne tenisové podujatie Wimbledon, letecké dni na Sliači, najväčší letný festival Pohoda 2013, či televízne programy z dielne slovenských televízií. Kinohitom sa v auguste stali Šmolkovia 2.


Najväčší skokani na slovenskom Googli za júl 2013


  1. TDF 2013
  2. kinotip cz 2012
  3. Cory Monteith
  4. Slnko, seno, slanina
  5. Sony Xperia SP
  6. Wimbledon 2013
  7. Perla Orientu
  8. marhuľový koláč
  9. Pohoda 2013
  10. Iveta Bartošová


Najväčší skokani na slovenskom Googli za august 2013


  1. Jozef Bednárik
  2. Šmolkovia 2
  3. SIAF 2013
  4. Chlapi neplačú
  5. Jozef Adamovič
  6. Slnko, seno, slanina
  7. Farma 4
  8. Humble Bundle
  9. Sila
  10. Sony Xperia L


Tipy pre médiá


Špeciálna cestovateľská stránka
V tejto letnej sezóne sme pre vás pripravili špeciálnu stránku so všetkými tipmi http://www.google.sk/landing/summer/, ktoré môžete kedykoľvek využiť pri cestovaní po Slovensku ako aj do zahraničia. Ak máte smartfón alebo tablet, môžete si ho vylepšiť užitočnými aplikáciami a funkciami. Vďaka tomu sa stane vašim užitočným pomocníkom na cestách, či už pracovných, alebo tých dovolenkových. Ľahko prekonáte jazykové bariéry, nájdete dobrú reštauráciu, spočítate cenu ubytovania, pošlete pozdrav z ciest a budete mať aj informácie o počasí. Stačí len vedieť, ktorí radcovia to sú a mať ich vždy po ruke.


Screen capture

Ak máte niekedy problémy s vyfotením alebo zachytením obrazovky (tzv. printscreen), môže vám pomôcť rozšírenie prehliadača Chrome Screen capture, kde jednoducho zachytíte vašu obrazovku vo forme snímky. Môžete si vybrať z viacerých možností - snímku celej obrazovky, výrez stránky, výrez obrazovky alebo len viditeľnú časť. Obrázok môžete uložiť vo formáte jpg. alebo png. a tiež ho priamo zdieľať na Picase alebo Facebooku. Obrázok môžete následne nakopírovať do inej aplikácie alebo vytlačiť.

Menovky: ,