Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

Googlí september v novinárskej kocke

Zo sveta Google


15 rokov Google
Inovatívne vyhľadávacie technológie spoločnosti Google umožňujú každodenný prístup k informáciám miliónom ľudí po celom svete. Google v roku 1998 založili dvaja študenti univerzity v Stanforde Larry Page a Sergey Brin. Dnes sa centála ich spoločnosti nachádza v americkom Silicon Valley a má viac ako 70 pobočiek vo viac ako 40 krajinách sveta. Google vyrástol do 21. storočia ako spoločnosť inovácií. Prispelo k tomu najmä zameranie na služby s veľkým potenciálom a tiež jedinečná firemná kultúra. Zaspomínajte si, ako vyzeral Vyhľadávač Google vo svojich počiatkoch v roku 1998.


Chrome oslávil 5. narodeniny
Začiatkom septembra oslávil prehliadač Chrome svoje piate narodeniny. Od skromných začiatkov dnes Chrome predstavuje bohatú platformu s interaktívnym obsahom a množstvom zaujímavých aplikácií. V súvislosti s piatym výročím bola používateľom predstavená nová generácia aplikácií, ktoré sú dostupné v Chrome Web Store a majú podobné funkcie ako tie v mobile, či tablete. Jedná sa najmä o novinky, ktoré vám umožnia pokračovať v práci alebo v hraní v režime offline, ale aj o samotné pripojenie ku cloudu, vďaka ktorému získate prístup k dokumentom, fotografiám a videám na vašom pevnom disku vrátane úložiska Disk Google.





Hurá na Galapágy
Galapágy patria medzi prírodné skvosty, preto sme sa rozhodli sprístupniť toto vzdialené a krásne miesto ľuďom na celom svete. Vďaka Street View sa dnes môže ktokoľvek vydať na virtuálnu prechádzku a prezrieť si úžasné zábery týchto ostrovov. Snímky pre Street View vznikli v spolupráci s Nadáciou Charlesa Darwina a s Národným parkom Galapágy. Toto sopečné súostrovie je jedným z biologicky najrozmanitejších miest na našej planéte s unikátnym miestnym ekosystémom. Ako to na našej desaťdňovej expedícii vyzeralo, môžete vidieť v tomto videu.




Virtuálna prechádzka najväčším fyzikálnym laboratóriom sveta
Pre všetkých fanúšikov vedeckého pokroku sme sprístupnili panoramatické zábery z najväčšieho fyzikálneho laboratória  na svete - Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN). Do služby Google Street View tak pribudli zábery z Európskeho laboratória pre časticovú fyziku v Ženeve, kde tí najlepší vedci a inžinieri používajú urýchľovače častíc, aby vyriešili záhady vesmíru. Pozrieť sa tak môžete do laboratórií, kontrolných centier a ďalších miestností plných najmodernejšej techniky ukrytých v podzemných tuneloch pod Ženevou.




Kanadský Arcade Fire zapojený do Chrome experimentu
Kanadská rocková kapela Arcade Fire sa v súvislosti s technológiou HTML5 nepredstavuje používateľom a fanúšikom prvýkrát. V roku 2010 sa už podieľali na projekte Wilderness Downtown. Tentokrát sa so svojou novou piesňou Just a Reflektor objavili v novom Chrome experimente, ktorý si teraz môžete vyskúšať aj vy na www.justareflektor.com. Vďaka technológii HTML5 a webovým prvkom Chrome môžete pomocou webovej kamery, telefónu a obrazovky monitora ľahko meniť vizuálne efekty.






Podeľte sa o svoje názory z YouTube aj na Google+
O svoje komentáre na YouTube sa budete môcť podeliť aj so svojimi priateľmi a známymi na Google+. Tieto dve platformy totiž spolu vedia komunikovať. Ak teda komentujete video na YouTube a radi by ste sa so svojím názorom podelili aj s ľuďmi na Google+, nie je to žiaden problém. Najskôr sa tak stane len v rámci diskusie na YouTube kanáli, v najbližších týždňoch budete môcť túto funkciu využívať aj pod jednotlivými videami. Viac sa dozviete tu. Čoskoro vám tiež ponúkneme aplikáciu YouTube, ktorá umožňuje si na určitú dobu do svojho mobilného zariadenia videá sťahovať a prehrávať ich aj bez toho, aby ste museli byť pripojení na internet. Viac informácií nájdete na našom oficiálnom blogu.




YouTube Music Awards
Videoportál YouTube prvýkrát rozdá svoje vlastné hudobné ceny. Tie poputujú hudobným ikonám, ktoré si obľúbili používatelia najväčšej video platformy na svete. Práve oni budú o víťazoch rozhodovať zdieľaním na sociálnych sieťach. Nominácie budú známe už v polovici októbra. Samotné slávnostné udeľovanie cien je naplánované na 3. novembra a už teraz môžeme prezradiť, že účasť prisľúbili aj Eminem, či Lady Gaga. Odovzdávanie cien budú môcť sledovať hudobní fanúšikovia po celom svete, bude totiž vysielané naživo, pričom jeho súčasťou budú aj živé vstupy zo Soulu, Moskvy, Londýna alebo Rio de Janeira. Podrobnosti nájdete tu.






Víťazi 3. ročníka súťaže Google Science Fair
Na slávnostnom odovzdávaní cien tretieho ročníka súťaže Google Science Fair, ktoré sa konalo v centrále Googlu v Mountainview, boli vyhlásené tri víťazné projekty. Odborná porota vyberala z pätnástich finalistov vo veku 13 - 18 rokov, ktorí predstavili svoje nápady ako zmeniť svet. Cenu získal projekt na lepšie rozpoznávanie vozidiel záchranných zložiek, baterka poháňaná teplom ľudských dlaní a počítačový model nového druhu liečiva na boj s pandemickými vírusmi. Iniciatíva je súčasťou kampane Google pre vzdelávanie, konkrétne v oblasti technických a vedeckých odborov vrátane matematických, ktoré majú vplyv na rozvoj ekonomiky. Viac informácií je k dispozícii na našom oficiálnom blogu.



Z dielne slovenského Googlu


Google Slovensko partnerom projektu SARIO na podporu exportérov  
Google sa spolu s ďalšími renomovanými partnermi zapojil do projektu Misia 14 Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). Hlavným cieľom projektu je podpora malých a stredných firiem v ich snahe preraziť so svojimi produktmi a službami na zahraničných trhoch. Google účasťou na tomto projekte pokračuje v podpore internetovej ekonomiky a exportu. Snahou prvej fázy projektu je docieliť, aby podnikatelia navštívili stránku projektu www.misia14.sk a vyjadrili svoj názor na problémy s exportom prostredníctvom online dotazníku. Na základe vyhodnotenia vytvoria partneri projektu balíčky služieb na mieru pre začínajúcich i pokročilých exportérov. Ich predstavenie je naplánované na začiatok roka 2014.  





Skokani a rebríčky


Slovákov počas septembra zasiahla doslova bločková hystéria po tom, ako odštartovala Národná bločková lotéria. Zvýšený záujem vyvolali podujatia „Pochod za život“ v Košiciach či pezinské vinobranie. Záujem na internete ovládli nové televízne projekty, keď najviac vzrástol záujem o reality show VyVolení, novú televíznu stanicu Senzi TV či telenovelu Sila alebo seriál Chlapi neplačú. Slováci sa zaujímali aj o technologické novinky, ako sú nový plastový iPhone 5c, či smartfón strednej triedy Desire 500 taiwanského výrobcu HTC.


1. Skokani na slovenskom Googli - september 2013


  1. bločková lotéria
  2. Pochod za život
  3. VyVolení Dom Snov
  4. HTC Desire 500
  5. iPhone 5c
  6. Senzi TV
  7. Vinobranie Pezinok 2013
  8. US Open 2013
  9. Sila telenovela
  10. Chlapi neplačú



2. Najvyhľadávanejšie so slovom “školský” na slovenskom Googli - september 2013


  1. školský vzdelávací poukaz
  2. prvý školský deň
  3. školský kalendár
  4. školský šport
  5. školský psychológ
  6. SPŠE-PO školský poriadok
  7. školský portál
  8. školský úrad Nitra
  9. školský úrad Banská Bystrica
  10. školský stôl



Tip pre médiá


Časová os Google




K 15. narodeninám pripravil Google časovú os, ktorá zaznamenáva v prehľadnej infografike rôzne míľniky spoločnosti od jej počiatkov. Od prvého zamestnanca a kancelárie v Palo Alto, cez presun firmy do Mountain View, spustenia rôznych služieb, či zobrazenie prvých Doodlov, až po podvodné Street View či YouTube priekopníka PSY so svojím Gangnam Style.

Menovky: ,