Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

Googlí „október“ v novinárskej kocke

Zo sveta Google

Predstavujeme Nexus 5 a KitKat
Pre fanúšikov OS Android sme práve v čase Halloweenu priniesli dve významné novinky. Tou prvou je najnovšia verzia operačného systému Android 4.4 KitKat, ktorá prináša vylepšenia výkonu a ešte intuitívnejšie ovládanie aplikácií pre telefonovanie alebo SMS správy. Ďaleko jednoduchšie je tiež hlasové ovládanie. Už tradične sme s novým OS predstavili aj najmladší prírastok do rodiny Google zariadení - smartfón Nexus 5. Ten kombinuje výkonný hardvér a najnovšie mobilné technológie. Stal sa tak doteraz vôbec najtenším a najrýchlejším Nexus zariadením. Za povšimnutie stojí aj 8 Mpx fotoaparát s optickou stabilizáciou.










Rukopis v Gmaili a na Disku Google
Na zadávanie slov v službe Gmail alebo na Disk Google môžete využiť aj svoj ​​vlastný rukopis. Stačí sa chopiť myši alebo trackpadu. V Gmaili máte k dispozícii viac ako 20 jazykov ,a u Disku Google je to viac ako 50 jazykov vrátane podpory slovenčiny. Naraz môžete napísať hneď niekoľko písmen alebo slov. Okrem slovenčiny podporuje nová funkcia aj rôzne ázijské jazyky, ale napríklad aj ruštinu. Viac informácií nájdete na oficiálnom Gmail blogu.








Zdieľajte príbehy a ušetrite čas s Google+ Hangouts a fotografiami
Na čo všetko sa môžete tešiť s Google+ a Hangouts? Pripravili sme celý rad noviniek. U Hangoutov sa vám napríklad po novom zobrazia aj obrázky s príponou .gif, alebo si môžete nastaviť zdieľanie polohy. Vylepšili sme ale aj samotné hovory a zobrazenia, ktoré sú odteraz v HD kvalite. V neposlednom rade sme predstavili zasielanie SMS správ priamo z aplikácie. Na Google+ sme zase pridali ikonku fotoaparátu a možnosť zálohovať si fotografie v plnej veľkosti aj na iOS. Ďalej môžete vďaka našim inováciám fotografie lepšie triediť či vyhľadávať, alebo z nich robiť videá, ktoré možno aj automaticky vylepšiť a zostrihať bez zaťaženia hardisku. O všetkých novinkách si môžete podrobnejšie prečítať na našom blogu.









Poznáme víťazov YouTube Music Awards
O víťazoch historicky prvého ročníka YouTube Music Awards rozhodovala verejnosť. Do online hlasovania ste sa mohli zapojiť aj vy! Rozhodovalo sa totiž o víťazoch hneď v šiestich kategóriách. Oficiálny ceremoniál sa uskutočnil v nedeľu 3. novembra a sledovať ho vďaka YouTubu mohli fanúšikovia z celého sveta. A kto si nakoniec ceny odniesol? V kategórii Video roka zvíťazila kapela Girl 'Genration a ich I GOT A BOY. Kategóriu Umelec roka ovládol rapper Eminem. Za skokanov na YouTube ste zvolili dvojicu Macklemore & Ryan Lewis. V kategórii Odozva roka _ zvíťazili Lindsey Stirling and Pentatonix s piesňou Radioactive. Fenoménom YouTube sa stalo video Aj Knew You Were Trouble (WALK OFF THE EARTH Feat. KRNFX), v kategórii Inovácia ste nakoniec svojimi hlasmi vyniesli k víťazstvu song See Me Standing amerického hudobníka DeStorm.



Z dielne slovenského Googlu
Diagram znalostí
Slovenským používateľom sme priniesli ďalšiu z inovácií Vyhľadávača Google - funkciu Diagram znalostí (angl. Knowledge Graph). Vďaka tejto novej funkcii je vyhľadávanie ešte jednoduchšie a efektívnejšie. Používatelia sa ľahko dostanú k vizuálnym, textovým alebo mapovým informáciám, ktoré práve potrebujú. V prehľadnom paneli na pravej strane výsledkov vyhľadávania nájdu súhrnné informácie o známych osobnostiach, miestach, umeleckých dielach, filmoch a ďalších pojmoch z mnohých oblastí.







Skokani a rebríčky

Počas októbra na Slovensku naďalej rástol záujem o registráciu do bločkovej lotérie, čo dokazuje aj prvé miesto v rebríčku skokanov vo vyhľadávači Google za uplynulý mesiac. Slováci sa tiež zaujímali o možnosť príjmu TV cez službu Voľná telka a tiež o televízne relácie slovenských televízií. Vlnu záujmu vyvolali aj nové internetové projekty ako hra Coocie clicker, internetové rádio Slobodný vysielač, či futbalový portál Futbalnet.

Najväčší skokani na slovenskom Googli v októbri 2013
(Skokani: slová, o ktoré za určité obdobie najviac vzrástol záujem)


1. bločková lotéria registrácia
2. Cookie clicker
3. Voľná telka
4. Outlet Voderady
5. Vyvolení dom snov
6. Sila epizódy
7. Chlapi neplačú
8. HTC Desire 500
9. Slobodný vysielač
10. futbalnet


Najvyhľadávanejšie so slovom “tekvicové” na slovenskom Googli v októbri 2013

1. tekvicové placky
2. tekvicové inspirácie
3. tekvicové jadierka
4. tekvicové semiačko
5. tekvicové dekorácie
6. tekvicové jadierka recept
7. tekvicové semienka pečenie
8. tekvicové semienka recept
9. tekvicové jedlá
10. tekvicové kráľovstvo



Tip pre médiá

Získajte prehľad o digitálnych nástrojoch
Pripravili sme prehľadnú stránku, kde sa budú môcť zástupcovia médií zoznámiť s užitočnými digitálnymi nástrojmi. Všetko teraz nájdu jednoducho pod jednou strechou na stránke Google Media Tools. Stránka funguje ako neoceniteľný zdroj pre novinárov, ale aj ďalších pracovníkov z oblasti médií. Nájdete tu napríklad informácie o tom, ako vylepšovať pokročilé možnosti vyhľadávania alebo ako vizualizovať dáta pomocou Máp Google. Zoznámiť sa ale môžete aj s množstvom ďalších nástrojov, ktoré vám napríklad pomôžu v komunikácii s čitateľmi alebo divákmi. K dispozícii sú tiež nástroje, ktoré v sebe ukrývajú dôležité zdroje informácií. Na svoje si príde každý, či už pracujete v televízii, rádiu, tlači alebo v online médiu.

Menovky: ,