Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

Googlí „december“ v novinárskej kocke

Zo sveta Google


Google Zeitgeist 2013: čo zaujalo svet?
Každoročne vám v predvianočnom čase prinášame prehľad toho, čo najviac upútalo pozornosť sveta, a ani tento rok to nie je inak. Vo vyhľadávaní najvýraznejšie poskočil Nelson Mandela, ktorý nás pred nedávnom opustil. Zaujímali nás aj ďalšie tragické udalosti ako Bostonský maratón (6. miesto) alebo náhly odchod herca Paula Walkera (2. miesto), ale aj moderné technológie a hry. Viac ako 1000 rôznych rebríčkov zo 72 krajín nájdete na google.sk/zeitgeist. Pomocou interaktívnej 3D mapy môžete jednoducho zistiť, čo a v ktorom meste ľudia najčastejšie vyhľadávali.









Spoznávajte umenie v Kultúrnom inštitúte

Vyzerajú ako trojrozmerný priestor, ale v skutočnosti sú to ploché obrazy. Dokonalú ilúziu zažijete vďaka novým dielam v Kultúrnom inštitúte. Spoznáte techniku nazývanú Tromp l'oeil, teda techniku vyžadujúcu úplnú kontrolu nad každým detailom, veľkosťou, farbou a svetlom. Alebo sa zastavte v parížskom múzeu Musée d'Orsay, vytvorenom z bývalej stanice. V súčasnosti Kultúrny inštitút obsahuje zbierky s viac ako 57 tisíckami diel. Viac sa dozviete tu.







Objavte nové snímky Antarktídy pomocou Street View

Túžite po dobrodružstve, ale bez omrzlín alebo spálenín? Odteraz je to možné. Objavte krásne, aj keď málo známe miesta na panoramatických záberoch, novo dostupných v službe Street View v Mapách Google. Preskúmať môžete ostrov Île Vach Marine na Seychelách, Pitcairnove ostrovy a ostrov Henderson, ostrovy Lisianski a Laysank ležiace v Tichom oceánu, a tiež nové snímky Antarktídy, kde môžete pozorovať kolóniu tučniakov na Cape Royds alebo zájsť až na Južný pól.





Nová výprava k Osamelej hore v Chrome experimente
V hobiťom Chrome experimente (middle-earth.thehobbit.com), ktorý sme uviedli už minulý mesiac, pribudla ďalšia z výprav. Tentokrát sa skupina trpaslíkov snaží získať späť stratené kráľovstvo Erebor od Smauga, oheň chrliaceho draka. Cesta do Ereboru je však plná nebezpečenstva, ale nachádza sa len jedno kliknutie od Stredozeme. V tomto Chrome experimente sa teraz môžete zapojiť do novej výpravy a vydať sa tak prekabátiť Smauga na obrazovke svojho mobilného telefónu alebo tabletu. Všetky aplikácie, hry, knihy a hudbu z filmu Hobit nájdete v obchode Google Play.






Ďalšie užitočné funkcie Google záložiek
Spustili sme aktualizovanú verziu Google záložiek v službe Gmail a online tabuľkách. Disponujú mnohými novými funkciami, medzi ktoré patrí napríklad možnosť pracovať v offline režime, zdieľať náhľady a vylepšené formátovanie. Tiež sa nemusíte báť otvoriť obrázok od neznámeho odosielateľa, automaticky totiž vidíte náhľad priamo na displeji alebo monitore. Tieto nové vylepšenia zjednodušujú prácu a zároveň chránia súkromie používateľa. Viac informácií nájdete tu.






Z dielne slovenského Googlu


Slávnostný Google Doodle k výročiu narodenia básnika Milana Rúfusa
Animovaným logom Google od výtvarníka Petra Uchnára na domovskej stránke vyhľadávača Google.sk sme si pripomenuli 85. výročie narodenia básnika Milana Rúfusa, ktorý sa narodil 10. decembra 1928 v Závažnej Porube na Liptove a patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti slovenskej poézie. Google Doodle, teda grafická premena loga, na počesť Milana Rúfusa bola ďalšou z iniciatív v rámci programu slovenského Googlu „Google na slovenskú nôtu“ naslovenskunotu.sk.



Duch doby 2013 alebo čo sme na Slovensku najviac vyhľadávali
Čím sme sa tento rok bavili, čo nás trápilo, zaujímalo alebo prekvapilo? Každoročne to odhaľuje Google Zeitgeist čiže Duch doby v podobe rebríčkov skokanov na slovenskom Googli 2013. Jednoznačne najväčší záujem vzbudilo spustenie Národnej bločkovej lotérie na jeseň minulého roka, ktorá sa dostala na čelo rebríčka. Slováci potvrdili aj svoj záujem o rôzne televízne projekty a seriály. Ako novinku sme po prvýkrát na Slovensku predstavili rebríčky obľúbených interpretov a piesní z YouTube, najväčšieho videoportálu sveta, ktorého plnohodnotný ekosystém bol minulý rok spustený aj na Slovensku. Viac informácií nájdete tu.









Skokani a rebríčky


Najväčší skokani na slovenskom Googli v decembri 2013
(Skokani: slová, o ktoré za určité obdobie najviac vzrástol záujem)


  1. deluxe.lidl.sk
  2. PF 2014
  3. Vianoce Markíza súťaž
  4. Paul Walker
  5. Vianoce 2013
  6. horoskop 2014
  7. gopass
  8. Nelson Mandela
  9. Silvester 2013
  10. Hobbit 2


Najvyhľadávanejšie so slovom “novoročné” na slovenskom Googli v decembri 2013


  1. novoročné priania
  2. novoročné želania
  3. novoročné vinše vtipné
  4. novoročné SMS
  5. novoročné pozdravy
  6. novoročné pohľadnice
  7. novoročné obrázky
  8. novoročné animácie
  9. novoročné výpredaje
  10. novoročné menu pripravujete


Najvyhľadávanejšie so slovom “novoročný” na slovenskom Googli v decembri 2013


  1. novoročný vinš
  2. novoročný obrázok
  3. YouTube novoročný pozdrav
  4. tradičný novoročný obed
  5. rusínsky novoročný vinš
  6. novoročný príhovor
  7. novoročný výpredajový leták
  8. novoročný škriatkovia
  9. novoročný punč
  10. novoročný pozdrav



Tip pre médiá


To najlepšie od Googlu
Ak ste pod vianočným stromčekom objavili nové inteligentné zariadenie, alebo by ste svojim čitateľom radi poradili, ktoré Google aplikácie by nemali v ich zariadeniach chýbať, máme pre vás tip. Na špeciálnej stránke To najlepšie od Googlu (anglicky) nájdete prehľad praktických služieb a funkcií pre Android aj iOS mobily a tablety, ktoré vaše zariadenie podporuje. Vyberať môžete z aplikácií určených pre prácu, zábavu i komunikáciu, a pohodlne si ich hneď aj stiahnuť.




Menovky: ,