Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

Googlí „február“ v novinárskej kocke

Zo sveta Google


Indické historické a kultúrne pamiatky na Street View
Taj Mahal.pngK miestam, ktoré by mal každý vidieť aspoň raz za život, patrí jednoznačne aj majestátny Tádž Mahal. Používatelia internetu môžu navštíviť toto miesto ako aj ďalších 29 indických národných pamiatok prostredníctvom Street View na Mapách Google a tiež stránok Kultúrneho inštitútu Google. Na snímanie bol využitý Trekker (špeciálny batoh), s ktorým možno zájsť do rôznych zákutí. Vďaka tomu môžete objavovať krásy indických pamiatok ako Humayunova hrobka, Červená pevnosť, staroveké chrámy v Muvar Koil a mnohých ďalších. Viac na oficiálnom Google blogu.





Playlisty obľúbených skladieb a nový dizajn YouTubu
YouTube - new design.pngZmeny v dizajne YouTubu umožňujú ľahšie nájsť to, čo si chcete pozrieť ako aj opätovne prehrať už vytvorené playlisty. Nový dizajn YouTubu je prispôsobený pre akúkoľvek veľkosť displeja, obdobne ako pri mobilných aplikáciách, pri ktorých používatelia trávia takmer polovicu svojho času na YouTube. Veľmi jednoducho a rýchlo sa viete prekliknúť medzi populárnymi pesničkami („What to Watch“) a najnovšími príspevkami z vašich obľúbených kanálov („My Subscriptions“). Viac na oficiálnom Google blogu.






4. ročník súťaže Google Science Fair 2014
Google Science Fair.jpgGoogle Science Fair je najväčšou online vedeckou súťažou a aj v roku 2014 ponúkne príležitosť mladým talentom rozvíjať ich schopnosti v oblasti vedy a techniky. Súťaž pre študentov vo veku 13-18 rokov organizuje spoločnosť Google v spolupráci s organizáciami Virgin Galactic, Scientific American, LEGO Education a National Geographic. Svoje vedecké projekty môžu študenti prihlásiť do 12. mája 2014! Ako postupovať zistíte tu. Viac na oficiálnom Google blogu.






Ako veľmi zbožňujeme piesne o láske?
YT_Love songs.jpgVo februári, keďže oslavujeme sviatok zamilovaných na svätého Valentína, sme si na YouTube posvietili na piesne o láske. Faktom je, že slovo „láska“ je jedným z najčastejšie používaných slov v názvoch piesní. Na YouTube je nahratých približne 5 miliónov hudobných videí, v názve ktorých sa nachádza slovo „láska“. Spolu majú vyše 50 miliárd pozretí. Najpopulárnejšou je pieseň Eminema s Rihannou „Love the way you lie“, ktorá má vyše 650 miliónov pozretí. Rebríček TOP 10 piesní s „láskou“ v názve ako aj ďalšie informácie nájdete na oficiálnom Google blogu.





Mapy Google - po stopách ľadového medveďa
Polar Bears 1.jpeg27. február je aj Medzinárodný deň ľadových medveďov. Google sa v spolupráci s organizáciou Polar Bears International (PBI) pozrel bližšie na život ľadových medveďov v ich prirodzenom prostredí s využitím Máp Google. Street View snímky boli zozbierané v kanadskej tundre Churchill, Manitoba, ktorá je domovom najväčšej populácie ľadových medveďov na Zemi. Google tím umiestnil Street View batoh na špeciálne vozidlo, tzv. Tundra Buggy, ktoré počas októbra a novembra zozbieralo panoramatické snímky na pobreží Hudsonského zálivu. Viac na oficiálnom Google blogu.






Chromebox pre organizáciu stretnutí
lifestyle_chromemeeting_wireless_CBadd.pngOsobné pracovné stretnutia sú vždy najlepšie. Ľudia sa otvorene rozprávajú, brainstormujú, hľadajú riešenia a takisto sa aj rýchlejšie rozhodujú. V globálne poprepájanom svete už nie je možné sa vždy osobne stretnúť. Chromebox pre organizáciu stretnutí spája Google+ Hangouty a Google Apps v prostredí Chromeboxu a spoločnostiam umožňuje organizovať video konferencie v HD. Nový Chromebox je postavený na princípoch Chromu, prioritou je rýchlosť, jednoduchosť a bezpečnosť. Viac na oficiálnom Google blogu.




Dúhový Doodle pre ZOH 2014 v Soči
Google Doodle_ZOH 2014.jpgPri príležitosti zahájenia 22. zimných olympijských hier, ktoré sa konali v ruskej Soči, sme upravili logo Google na domovskej stránke vyhľadávača do dúhových farieb. Kliknutím na špeciálny Doodle (ako sa upravené logo Google nazýva) sa používatelia preklikli na stránku s výsledkami vyhľadávania k Olympijskej charte, ktorej citáciu mohli používatelia nájsť aj pod vyhľadávacím poľom na úvodnej stránke Googlu.





Z dielne slovenského Googlu


Google Map Maker dostupný už aj slovenským používateľom
Map Maker.pngGoogle na Slovensko prináša ďalšiu z inovácií Máp Google – Map Maker. Funkcia umožňuje vylepšovať a aktualizovať mapové dáta Slovenska aj samotnými používateľmi Máp Google. Cieľom je presnejšie zmapovať lokality, pre ktoré nie sú k dispozícii podrobné mapové podklady a kde môžu pomôcť práve vedomosti a skúsenosti miestnych obyvateľov. Používatelia budú môcť doplniť alebo upraviť miesto na mape, pridať budovu, cestu a tiež skontrolovať úpravy od ostatných používateľov. Viac v tlačovej správe a oficiálnom Google blogu.






Street View so špeciálnymi zbierkami zo Slovenska
SCSV_blogger.jpg
Google obohatil populárnu službu Street View o špeciálne zbierky panoramatických snímok zo Slovenska (Slovenský výber). Ich uvedením vrcholí aj projekt „Slovenské Street View tipy“ realizovaný v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch. Aj keď primárnym cieľom snímania boli víťazné TOP 3 lokality – Vysoké Tatry, Oravský hrad a Slovenský raj – Googlu sa toho podarilo nasnímať omnoho viac a celkovo zdigitalizoval niekoľko desiatok lokalít, pamiatok či turistických atrakcií. Najväčšou raritou a tiež najväčším prekvapením pre slovenských používateľov je zaradenie panoramatických snímok z jedinečných slovenských jaskýň. K dispozícii je galéria ilustračných záberov, ako aj galéria fotografií z podujatia. Viac v tlačovej správe.





Skokani a rebríčky


Vo februári žili Slováci jednoznačne Zimnými olympijskými hrami v Soči, zaujímal ich najmä hokej ako aj úspech zlatej biatlonistky Anastasie Kuzminovej. Množstvo pozornosti vzbudila online hra Flappy bird, záujem vyvolala aj náhla smrť amerického oscarového herca Philipa Seymura Hoffmana. Svoje miesto si v prvej desiatke vo februári vybojoval aj sviatok zamilovaných. “Jarnému” rebríčku zase dominujú kabáty a záhradkárstvo.


Najväčší skokani na slovenskom Googli vo februári 2014


  1. hokej Soči
  2. program ZOH
  3. Flappy bird
  4. Philip Seymour Hoffman
  5. Deň svätého Valentína
  6. národná bločková
  7. Kuzminová
  8. kontrolný výkaz DPH
  9. RTVS 2
  10. minimálna mzda 2014


Najvyhľadávanejšie so slovom “jarný” na slovenskom Googli vo februári 2014


  1. dámsky jarný kabátik
  2. jarný kabát
  3. jarný rez sliviek
  4. prvý jarný deň
  5. jarný rez višne
  6. jarný slnovrat
  7. jarný veniec
  8. jarný rez ruží
  9. výpredaj jarných kabátikov
  10. jarný rez viniča


Tip pre médiá


Think Insights
Na stránke thinkwithgoogle.com nájdete pod jednou strechou výskumy, analýzy, postrehy a trendy z najrôznejších oblastí Google služieb. Tiež tu nájdete rôzne štúdie, dáta a nástroje, ktoré vás môžu inšpirovať pri vašej práci.

Menovky: ,