Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

Googlí „apríl a máj“ v novinárskej kocke

Zo sveta Google


Samojazdiace autá vedia ako na mesto
Samojazdiace Google autá ovládajú perfektne jazdu v meste. V zložitej mestskej premávke dokážu na malom priestore identifikovať naraz stovky pohybujúcich sa objektov, ako sú chodci, cyklisti, či autá. Tento pre človeka zdanlivo chaotický pohyb dokáže softvér auta analyzovať a predpovedať. Softvér tak dokáže odhadnúť situácie ako napríklad či niektoré auto na križovatke zastaví, alebo cez ňu prejde na červenú. Pozrite si toto vysvetľujúce video.


Späť v čase so Street View

Rozmýšľali ste niekedy, aké by to bolo, vrátiť sa späť v čase a pozrieť sa, ako vaše obľúbené miesto vyzeralo povedzme pred desiatimi rokmi. Túto možnosť už máte vďaka novej funkcii Street View, ktorá dokáže zobraziť historické Street View zábery na časovej osi. Vychutnať si tak môžete miesta, ako ich Street View autá nasnímali v rôznych časových obdobiach až do roku 2007, kedy boli do služby Street View nasnímané prvé lokality. Viac informácií nájdete na blogu.


Vzdialená plocha Chrome už aj na smarfónoch
Uviedli sme aplikáciu Vzdialená plocha Chrome. Aplikácia Chrome Remote Desktop pre Android umožňuje používateľom vzdialený prístup k svojmu počítaču a teda možnosť využiť tak jeho funkcie aj na mobilných zariadeniach s Androidom. Stačí jednoducho spustiť aplikáciu, vybrať si na ktorý počítač sa chce používateľ pripojiť a začať používať, ako keby sedel pred ním. Ako používať Chrome Remote Desktop, vám poradia tieto tipy.




Kambožský Angkor Vat na Street View
Do StreetView sme nasnímali najväčší chrámový komplex Angkor v Kambodži. Pre nasnímanie viac ako 90 tisíc panoramatických snímok boli použité Street View autá, Trekkery a tiež tzv. Tripod (trojnožka), ktorý bol použitý aj pri fotení jaskýň do špeciálnej Street View zbierky zo Slovenska. Viac informácii sa dozviete na blogu Máp Google (v angličtine) alebo sa rovno vydajte na virtuálnu prehliadku.



Doodle ku Dňu Zeme
Deň Zeme sme oslávili animovaným logom Google so zvieratami. Celkovo sme pripravili 6 rôznych podôb loga a to konkrétne s kolibríkom, skarabeom, medúzou, opičkami, ježíkom hnedým a chameleónom. Zvieratá boli vybraté tak, aby reprezentovali najrôznejšie živočíšne druhy. O tom, ako prebiehali práce na tvorbe tohto doodlu, sa viac dočítate na stránke venovanej Google doodlom.




Nočná prechádzka uličkami Marseille
Náš najnovší experiment “Nightwalk” vám umožní zažiť prekrásnu nočnú prechádzku po tajomných uličkách francúzskeho mesta Marseille a to úplne novým spôsobom. Jedinečný digitálny zážitok vytvorilo spojenie Street View technológie, špeciálnych fotografií a príjemnej hudby s cieľom vychutnať si naozajstný pocit atmosféry tohto mesta. Prechádzka je obohatená o fotografie, videá, zvyky a zaujímavé informácie, čo umožňuje dozvedieť sa viac o rozmanitej kultúre a histórii mesta. Neváhajte a vyrazte na dobrodružnú prechádzku po Marseille.



Vylepšená aplikácia Fotoaparát Google
Pripravili sme samostatnú aplikáciu Fotoaparát Google pre vaše telefóny a tablety s Androidom. Nová aplikácia má jednoduchý dizajn a poteší aj maximálne pokrytie hľadáčika. Pomocou Photo Sphere môžete vytvárať 360° fotografie, ktoré vám umožnia pozrieť sa hore, dolu a do strán. Viacerých tiež poteší efekt zaostrenia, pomocou ktorého získate fotky v kvalite digitálnej zrkadlovky s malou hĺbkou poľa. Aplikácia aktuálne funguje na telefónoch a tabletoch s operačným systémom Android 4.4 Kitkat a dostupná je v Obchode Play.  Okrem toho sme pre používateľov Gmailu uviedli novú funkciu, vďaka ktorej je možné vkladať automaticky zálohované fotky alebo celé albumy z telefónu priamo do správ pomocou nového tlačidla "Vložiť fotografie".



Nové Google aplikácie pre prácu s dokumentami
Pre našich používateľov sme pripravili nové aplikácie pre tvorbu a úpravu dokumentov, tabuliek a prezentácií. Nové aplikácie Dokumenty, Tabuľky a Prezentácie umožňujú oveľa jednoduchšie a rýchlejšie nájsť, upravovať a vytvárať dokumenty na cestách a to aj bez prístupu na internet - v offline režime. Viac informácií nájdete na tomto blogu.





Doodle pri príležitosti eurovolieb
Pri príležitosti volieb do Európskeho parlamentu sme upravili grafické logo vyhľadávača Google. Používateľom pripomenulo ich voličské právo a možnosť prispieť k výberu poslancov. Logo sa nieslo vo farbách európskeho integračného zoskupenia a uprostred textu sa nachádzala volebná urna s hlasovacím lístkom. V pravom dolnom rohu potom používatelia mohli nájsť tlačidlo, ktoré umožnilo dať vedieť o voľbách aj na sociálnych sieťach či vložiť pripomienku do e-mailu.




Z dieľne slovenského Googlu


Slávnostné vyhlásenie Novinárskej ceny 2013
Posledný aprílový pondelok sa konalo slávnostné odovzdávanie Novinárskej ceny za rok 2013. V súťaži sa stretlo takmer päťsto príspevkov a víťazi si prevzali ocenenia v 15 kategóriách. Tohtoročnou novinkou sa stala špeciálna Cena Google pre mladé talenty dátovej žurnalistiky, ktorú získal Ondrej Proksa za svoj online projekt “VýsledkyVolieb.sk”. Cenu Google za inovatívnu profesionálnu online žurnalistiku získali Gabriel Šípoš, Samuel Spáč, Peter Klátik za ich blog “Kto je s kým rodina na našich súdoch” na stránkach blog.sme.sk. Podrobnosti nájdete na stránke OSF.


Slovenskí vývojári môžu ponúkať platené aplikácie na Google Play
Od začiatku mája už môžu aj vývojári zo Slovenska ponúkať svoje platené aplikácie a hry cez Google Play. Slovenskí vývojári tak môžu speňažiť svoje aplikácie priamo predajom koncovým používateľom. To určite pomôže, aby sa v obchode s aplikáciami Google Play mohli objaviť zaujímavé a kvalitné aplikácie od slovenských tvorcov. Android vývojári sa môžu prihlásiť cez Developer Console. Viac informácií nájdete tu.




Prieskum medzi slovenskými používateľmi internetu
Zo štúdie porovnávajúcej on-line zvyky používateľov internetu piatich stredoeurópskych krajín, ktorú sme vypracovali v spolupráci so spoločnosťou IIBR v rámci projektu Internet v každodennom živote vyplynulo, že Internet je pre slovenských používateľov neoddeliteľnou súčasťou života, keď sa k nemu pripájajú pravidelne až tri štvrtiny z nich. Pripojiť sa na internet je pre Slovákov aj neodmysliteľný ranný rituál. Na internet sa pred príchodom do práce alebo školy pripája každý druhý z nás. Viac informácií sa dozviete v tlačovej správe.



Ján Rosa z Googlu radil študentom na podujatí NOC
Ján Rosa, ktorý už štyri roky pracuje v dublinskej pobočke Google ako IT recruiter, radil študentom na podujatí Night of Chances (NOC), ako zaujať potenciálneho zamestnávateľa a získať svoju vysnívanú prácu. O svoje poznatky, ako funguje výberový proces v Google, čo čaká uchádzača na pohovore a ako ho úspešne absolvovať, sa tak podelil s vysokoškolskými študentmi so zameraním na IT.





Street View autá opäť na Slovensku
Po Slovensku začali opäť jazdiť špeciálne Street View autá s cieľom aktualizovať snímky Street View, ako aj fotografovať ďalšie významné lokality, ktoré ešte doteraz neboli nasnímané. Street View autá navštívia niekoľko desiatok slovenských miest. Street View je populárna služba na Mapách Google, ktorá je v súčasnej dobe k dispozícii vo viac ako 55 krajinách sveta, vrátane Slovenska. Všetky dôležité informácie nájdete na stránke o Street View.




Tip pre média


Vylepšili sme Trendy Google
trends.jpgNedávno sme uviedli novú verziu služby Trendy Google. Ide o nástroj zobrazujúci najpopulárnejšie vyhľadávané frázy vo vyhľadávači Google. Teraz sa ktokoľvek môže prihlásiť k odberu tém, ktoré ho zaujímajú v sekcii Populárne vyhľadávania, Top rebríčky alebo Preskúmať trendy. Upozornenie na ne budete dostávať priamo do svojej e-mailovej schránky. S touto službou vám už neunikne, ktorí ľudia, miesta, udalosti, slová či témy, nás najviac zaujímajú.






Skokani a rebríčky


Najväčší skokani na slovenskom Googli v apríli 2014


  1. Iveta Bartošová
  2. Monika Agrebi
  3. Fatmagul
  4. Veľká noc
  5. 2048
  6. Liga majstrov
  7. Futbalnet
  8. Aladin
  9. Tesco
  10. počasie


Najväčší skokani na slovenskom Googli v máji 2014


  1. MS hokej 2014
  2. MS 2014
  3. hokej
  4. hokej online
  5. STV
  6. RTVS
  7. Aladin
  8. Autobusy
  9. Blesk
  10. počasie

Menovky: ,