Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

Googlí „jún“ v novinárskej kocke


Zo sveta Google


Vývojárska konferencia Google I/O 2014
Na už siedmej vývojárskej konferencii Google I/O v San Franciscu sa stretlo až 6 000 vývojárov, živý prenos sledovali ďalšie milióny nadšencov a konalo sa takmer 600 sprievodných podujatí I/O Extended vo vyše 90 krajinách na šiestich kontinentoch. Google I/O konferencia sa niesla v znamení populárneho Androidu a Chromu - dvoch populárnych otvorených Google platforiem. K hlavným novinkám patrili Android Wear a Android Auto pre väčšiu mobilitu, Chromecast a Android TV pre lepšie zážitky v obývačke a Android One, iniciatíva zameraná na rozvíjajúce sa trhy s cieľom zjednodušiť prístup používateľov na internet prostredníctvom smartfónu. Viac na oficiálnej stránke Google I/O 2014 a na oficiálnom Google blogu.



Svet je jedno veľké plátno - prichádza Street Art Projekt
Google nadviazal spoluprácu s odborníkmi na pouličné umenie a sprístupňuje vyše 5 000 výtvorov z približne 100 výstav v rámci Street Art Projektu. Od júna je možné obdivovať rôzne diela pouličných umelcov - od zakrádajúcich sa líšok a veľkoplošných nástenných malieb, cez nadprirodzenú symboliku a miniatúrne umelecké výtvory, až po vytváranie ilúzií prostredníctvom maľby. Pomocou technológie Street View sa môžete virtuálne poprechádzať po rôznych budovách, ktoré sa vyznačujú pouličným umením a nie sú prístupné pre verejnosť. Viac na oficiálnom Google blogu.






Majstrovstvá sveta vo futbale 2014
stadion.jpgA už vám nič neunikne. Od prvého výkopu až do konca je Google vašim sprievodcom. Prvý krát v histórii vyhľadávania stačí zadať výraz “world cup” a okamžite sa vám zobrazia aktuálne zápasy a výsledky, štatistiky jednotlivých hráčov a prípadne aj to, kto práve strelil gól. Google si posvietil aj na momentálne trendy vo vyhľadávaní a celý svet jednoducho žije futbalom. Trendy Google poskytujú pohľad na to, o čo sa svet a futbaloví fanúšikovia najviac zaujímali vo vyhľadávaní. Navyše, Google umožnil futbalovým nadšencom poprechádzať sa po 12-tich štadiónoch, na ktorých sa Svetový pohár vo futbale koná. Vďaka Street View môžete nakuknúť aj do brazílskych ulíc, ktoré boli pri tejto príležitosti vymaľované, aby vzdali hold tomuto svetovému športovému podujatiu. Viac na oficiálnom Google blogu.




Gangnam Style pokoril ďalší míľnik na YouTube
Pred niekoľkými rokmi by si ťažko niekto predstavil, že sa dá pokoriť hranica “1 miliarda videní” v sledovanosti videa. V júni sme na YouTube oslávili ďalší neuveriteľný míľnik - pesnička Gangnam Style od kórejského speváka Psy zaznamenala už 2 miliardy videní. V “miliardovom” klube je okrem Psy ešte Jusitn Bieber so svojou piesňou Babe. Kto alebo čo opäť zaujme celý svet ťažko predvídať, kráľom ostáva aj naďalej Gangnam Style. Viac na oficiálnom Google blogu.






Predstavujeme Kick with Chrome, ďalší Chrome experiment
kick.jpgFutbalová horúčka vrcholí a vďaka novému Chrome experimentu s názvom Kick with Chrome si môžete zahrať futbal ako šampióni na Majstrovstvách sveta vo futbale FIFA 2014 v Brazílii! V rámci tejto novej tematickej mini hry môžete vyskúšať 3 rôzne aktivity: Infinite Dribble, Space Kick a Shootout. Vyhýbajte sa protihráčom alebo zapojte svojich priateľov a vyskúšajte si, či premeníte penaltu. Toto všetko je možné vďaka najnovším technológiám. Stačí len otvoriť Chrome na vašom počítači, tablete alebo smartfóne! Viac informácií nájdete aj na oficiálnom Google blogu.





Projekt Google Loon oslavuje prvé narodeniny
Pripojenie na internet vďaka balónom je možné a oslavuje dokonca svoje prvé narodeniny. Zapojili sme sa do osláv zimného slnovratu Festa Justina v Brazílii, kedy sa po celej krajine vypúšťajú papierové balóny. My sme v rámci projektu Google Loon k oblohe vyslali špeciálny balón ponúkajúci LTE konektivitu, vďaka ktorému sa podarilo pripojiť napríklad aj základnú školu Linoca Gayoso na brazílskom vidieku. V budúcnosti by okolo Zeme malo krúžiť 300 až 400 stratosférických balónov plnených héliom, ktoré budú ponúkať pripojenie na internet v odľahlejších častiach sveta.  Na fotografiách a videu si môžete pozrieť, ako sa darilo prekonávať teplotné rozdiely, vlhkosť vzduchu či škorpiónov pri testovaní projektu v  rovníkovej oblasti.





Deň D - 70. výročie vylodenia spojencov v Normandii
6. júna 1944 bola spustená operácia Overload, jedna z najväčších vojenských operácií druhej svetovej vojny. Pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojencov v Normandii pripravil Kultúrny inštitút Googlu interaktívnu výstavu, kde si môžete pozrieť listy, fotografie, mapy a ďalšie zaujímavé dokumenty z tejto úspešnej operácie. Online výstava je k dispozícii tu.





Z dielne slovenského Googlu


Moja firma na Googli
Pre podnikateľov sme uviedli novú službu Moja Firma, ktorá zjednodušuje spôsob, ako sa môžu firmy prezentovať na internete. Služba prináša efektívne riešenie, ako rýchlo a jednoducho spravovať svoju online prezentáciu na Googli. A na jednom mieste umožňuje aktualizovať svoje firemné informácie, vytvoriť si fotogalériu a virtuálnu prehliadku firmy, spojiť sa so svojimi zákazníkmi priamo cez Google+ stránku, sledovať hodnotenia vďaka recenziám na Googli, či ešte lepšie pochopiť, čo vaši zákazníci požadujú pomocou prehľadných štatistík a integrácie s AdWords Express. Okrem toho všetky tieto užitočné funkcie je možné jednoducho spravovať kedykoľvek aj na cestách vďaka androidovej aplikácii Moja firma.Viac informácií nájdete na našom AdWords blogu.







Google Art Projekt na Slovensku
V rámci programu “Google na Slovenkú nôtu“ sprístupnili vybrané slovenské múzeá a galérie, ako prvé na Slovensku, svoje umelecké zbierky cez Google Art Projekt Kultúrneho Inštitútu Google. Ľudom na Slovensku a po celom svete tak umožňujú prostredníctvom internetu preskúmať spolu vyše 400 umeleckých diel od významných slovenských autorov, vďaka Street View technológii virtuálne navštíviť napríklad Kaštieľ Strážky, či pozrieť si 2 obrazy nasnímané špeciálnou „gigapixel“ technológiou v super vysokom rozlíšení. Okrem toho ako prvú slovenskú online výstavu na stránkach Kultúrneho inštitútu sprístupnilo Slovenské národné múzeum a umožňuje návštevníkom virtuálne si prezrieť klenoty Prírodovedného múzea. Viac informácií nájdete na stránke tlačového centra Google.





Služba Filmy na Google Play dorazili na Slovensko
Pre slovenských používateľov sme sprístupnili ďalšiu populárnu službu Filmy v rámci multimediálnej platformy Google Play (play.google.com). Okrem aplikácií, hier a hudby si tak môžu už aj slovenskí používatelia požičať či zakúpiť filmy z ponuky desiatky tisíc filmových titulov rôznych žánrov. Filmy môžu používatelia sledovať na rôznych zariadeniach s operačným systémom Android a iOS, alebo jednoducho cez webové rozhranie na počítači. Viac informácií na Google blogu.




Tip pre média


Tento rok sa konal už siedmy ročník vývojárskej konferencie Google I/O 2014. Google vytvoril špeciálnu stránku pre médiá, takže stačí už len jeden klik na https://sites.google.com/a/pressatgoogle.com/io-press-2014/ a dvere k novinkám z konferencie sú vám otvorené.




Skokani a rebríčky


Tak ako celý svet, aj Slovensko fandí futbalu. Majstrovstvá sveta vo futbale 2014 v Brazílii sa stali najväčším júnovým skokanom. V nadchádzajúcej letnej sezóne majú svoje miesto aj dovolenky - vyhľadávali sme najmä last minute pobyty, či Invia.sk a šup ho do plaviek. Obzeráme sa však aj po zľavách na Zlavomate. Televízna zábava má stále miesto v našich obývačkách (Búrlivé víno), no radi sa aj zahráme (Steam - herná PC platforma).


Najväčší skokani na slovenskom Googli v júni 2014


  1. MS Futbal 2014
  2. last minute
  3. FIFA
  4. VÚB banka
  5. invia
  6. Steam
  7. Búrlivé víno
  8. plavky
  9. zlavomat
  10. Jysk

Menovky: ,