Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

Google a slovenské Múzeum zločinov a obetí komunizmu sprístupňujú online výstavu venovanú 25. výročiu pádu komunizmu

Od pádu komunizmu prešlo už 25. rokov. Práve pri tejto príležitosti nadviazal Google spoluprácu s Múzeom zločinov a obetí komunizmu na Slovensku ako aj ďalšími zahraničnými inštitúciami, aby spolu sprístupnili zbierku online výstav pod názvom Pád železnej opony, ktoré približujú príbehy ľudí a nepoznaných hrdinov revolúcie prostredníctvom zvukových nahrávok, videí a fotiek.


Do projektu Kultúrneho inštitútu Googlu, ktorým si pripomíname 25. výročie pádu komunistického režimu, sa zapojilo viacero múzeí a archívov z krajín vyšehradskej štvorky a sprístupňujú celkovo až 10 nových online výstav, ktoré sa venujú udalostiam na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku a Poľsku, ktoré viedli k nástupu demokracie.



Slovenské Múzeum zločinov a obetí komunizmu v rámci online výstavy „Neznámi hrdinovia“ prezentuje cestu k slobode prostredníctvom fotografií neznámych hrdinov v súvislosti v tej dobe s najvýznamnejšou udalosťou na Slovensku a to so „Sviečkovou manifestáciou“, ktorá sa konala 25. marca 1988. V Českej republike sa do projektu zapojila napríklad Knižnica Václava Havla, ktorá pripravila online výstavu pozostávajúcu z čierno-bielych fotografií (ktorých autorom je Pavel Hroch), ktoré zachytávajú masové demonštrácie v roku 1989 ako aj následnú revolúciu. Online výstavu prináša aj maďarský Archív otvorenej spoločnosti (OSA), jeden z najväčších svetových archívov Studenej vojny, Rádia Slobodná Európa, či samizdatu. V Poľsku pripravili k výročiu pádu komunizmu online výstavu „Pád Železnej opony gestami slobody a zmierenia“ zachytávajúcu roky 1945-1989.


„Považujeme za potrebné prejaviť vďačnosť tým, ktorí nám svojimi postojmi prinavrátili slobodu. Prostredníctvom online výstavy si chceme pripomenúť významné revolučné udalosti i „nenápadných hrdinov“ a verím, že aj v spolupráci s Kultúrnym inštitútom Google sa nám to podarí,“ hovorí František Neupauer z občianskeho združenia Nenápadní hrdinovia, riaditeľ Múzea zločinov a obetí komunizmu.

„Tento projekt je skutočne skvelým príkladom toho, prečo je dôležité sprístupňovať archívy na internete ako aj príbehy, ktoré za nimi stoja. Každá jedna online výstava si pripomína dôležité momenty v histórii a ponúka rôzne uhly pohľadu. Sprístupnením historických dokumentov na internete nielenže otvárame dvere ľuďom z celého sveta, ale takisto zachovávame túto perspektívu aj pre budúce generácie,“ hovorí Rasťo Kulich, Country Manažér slovenského Googlu.

Zoznam partnerov projektu:

S Kultúrnym inštitútom Google už v minulosti spolupracovalo 8 slovenských galérií a múzeí, ktoré v júni tohto roku sprístupnili svoje digitalizované umelecké zbierky v rámci Google Art Projektu.  

Všetky online výstavy k výročiu pádu komunizmu sú dostupné na stránke www.google.com/culturalinstitute.

O Kultúrnom inštitúte Google

Kultúrny inštitút Google spolupracuje s kultúrnym odvetvím na sprístupnení historického a kultúrneho obsahu ľuďom prostredníctvom internetu a tým prispieva k jeho zachovaniu aj pre budúce generácie. Online projekty Kultúrneho inštitútu zahŕňajú Art Projekt, Projekt divov sveta a Online výstavy, v rámci ktorých môžu používatelia obdivovať a objavovať rôzne obrazy, kresby, sochy, náboženské artefakty, pamiatky, historické fotografie ako aj dôležité rukopisy zo zbierok po celom svete. Online návštevníkom sú k dispozícii aj odborné videá, či audio sprievodcovia, môžu si prezerať rukopisy, rôzne detailné informácie, mapy a ďalší obsah.

Menovky: ,