Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

New Europe 100 Challengers: Medzi stovkou TOP inovátorov v regióne strednej a východnej Európy sú aj 12 Slováci

Už druhý krát bol zostavený zoznam inovátorov New Europe 100, ktorí sa významne zaslúžili  o pozitívne zmeny a inovácie v rôznych oblastiach nášho života v tomto regióne

Dopravný prostriedok, ktorý môže byť riadený priamo z invalidného vozíka; rýchlejšie a lacnejšie testy na odhalenie vírusu Ebola; dróny navrhnuté na využitie pri záchranných misiách – za týmito aj mnohými ďalšími výnimočnými projektami uplynulého roka stoja ľudia, ktorí boli zaradení do zoznamu najvýznamnejších inovátorov v strednej a východnej Európe New Europe 100. Projekt realizuje nadácia Res Publica v spolupráci s Medzinárodným vyšehradským fondom, spoločnosťou Google, denníkom Financial Times a za podpory ďalších významných inštitúcií z regiónu.    

V tohtoročnom zozname figuruje až 12 inovátorov (jednotlivcov aj tímov) zo Slovenska, vrátane prezidenta SR Andreja Kisku, ktorému bolo ocenenie udelené za jeho neúnavnú podporu v oblasti kultúry a inovácií v celom regióne. Do rebríčka bol zaradený aj Michal Truban, riaditeľ spoločnosti Websupport.sk, najväčšia webhostingová firma na Slovensku; ako aj úspešný slovenský vývojár hier Marek Rosa, ktorý je tiež zakladateľom nezávislého herného štúdiá. Za inovatívny prístup v podnikateľskom prostredí si svoje miesto v rebríčku vyslúžil aj Zdenko Hoschek, spoluzakladateľ firmy Creative Web, ktorá okrem iného vymyslela aj úspešnú platformu Zlavadna.sk. Záujem a uznanie európskej elity si získal aj celý tím tvorcov webovej platformy zameranej na transparentnosť vo verejnom sektore Chcemvediet.sk.

Rebríček New Europe 100 Challengers tvoria osobnosti a tímy, ktoré sa výnimočným spôsobom zaslúžili o pozitívnu zmenu v regióne. Nájdete medzi nimi ľudí, ktorí s využitím moderných technológií vynašli nové spôsoby prospešné v oblasti kultúry, politiky, ekonomiky, vedy, či sociálnej sféry. Väčšinu z nich tvoria podnikatelia (50%), v zozname však nájdete aj významných aktivistov či politikov (32%). „Tento zoznam je zostavený z osobností, ktoré budú v blízkej budúcnosti stáť na čele zmien v strednej a východnej Európe,“ povedal Wojciech Przybylski z nadácie Res Publica a iniciátor projektu.

Medzi stovkou vybraných osobností nájdete ľudí, ktorí nie sú len iniciátormi pozitívnych zmien, ale takisto sa aj aktívne podieľajú na riešeniach konkrétnych spoločenských problémov, ako napr. tvorcovia webovej platformy spájajúcej umelcov s potenciálnymi podporovateľmi, dizajnéri interaktívneho rehabilitačného robota s využitím v zdravotníctve; organizácie, ktoré učia deti základným IT zručnostiam alebo konštruktéri drónu AirDog využívaného pri extrémnych športoch. Aj tento rok sa do zoznamu zaradili prominentné politické osobnosti, ktoré sa vo svojej krajine zasadzujú o uplatňovanie pozitívnych progresívnych zmien. Okrem slovenského prezidenta si v tejto kategórii vyslúžil ocenenie aj estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves – jeden z tvorcov úspešnej a vysoko vyvinutej ekonomiky v krajine, ktorá je dnes vzorom a synonymom inovácií a elektronických riešení (e-solutions) v ekonomickej, vzdelávacej či politickej oblasti.

Výber bol zostavený organizátormi na základe verejných nominácií a odporúčaní nominujúcich partnerov v nasledujúcich kategóriách: podnikanie, veda, médiá a kultúra, politika a spoločnosť. „Tohtoročný zoznam je dôkazom toho, že či už ide o oblasť vzdelávania, zdravotníctva, dopravy alebo poľnohospodárstva, všade využívajú inovátori moderné technológie na riešenie špecifických sociálnych a ekonomických problémov,“ vysvetľuje Agata Wacławik-Wejman, riaditeľka, Public Policy, v spoločnosti Google pre región CEE a dodáva: „Rôznorodosť zaradených nominácií naznačuje, že inovácie v ekonomickej a sociálnej oblasti v regióne strednej a východnej Európy majú značný potenciál ďalej rásť, prispievajú k spolupráci podnikateľských subjektov, podporujú zamestnanosť a ekonomický rast.“

Hlavnou myšlienkou vytvorenia zoznamu New Europe 100 je potreba uznania a vyzdvihnutia osobností, ktoré stoja za výnimočnými kreatívnymi a inovatívnymi návrhmi. Podľa organizátorov sa väčšina z takýchto konceptov zrodila v našom regióne a mnoho z ich autorov často podniká aj na globálnej úrovni. „Je veľmi povzbudzujúce vidieť toľko kreativity v tohtoročnom zozname. Veríme, že budovanie partnerstiev medzi týmito kreatívnymi osobnosťami urýchlia inovácie aj za hranicami krajín V4,“ dodala Beata Jaczewska, výkonná riaditeľka Medzinárodného vyšehradského fondu.

Úplný zoznam ocenených inovátorov spolu so zoznamom z predchádzajúceho ročníka, je dostupný na stránke www.ne100.org.

Viac informácií o projekte New Europe 100 nájdete aj na stránke www.ne100.org a na Twitteri na www.twitter.com/NewEurope100.
   
###

Slováci v zozname New Europe 100 za rok 2015:



Menovky: ,