Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

Google Art Projekt oslavuje 5. narodeniny spolu s 1000 múzeí a galérií. Aj vďaka Slovensku.

Projekt zameraný na digitalizáciu svetového kultúrneho dedičstva sa práve rozrástol aj o štyri nové slovenské múzeá a galérie, ktoré môžu virtuálne navštíviť milovníci umenia z celého sveta.

V galérii Google Art Projektu (www.googleartproject.com) je možné od dnešného dňa obdivovať diela a pamiatky Kysuckej galérie v Oščadnici, Kysuckého múzeá v Čadci, Tatranskej galérie v PopradeTurčianskej galérie v Martine. Do projektu sa tak doteraz zapojilo celkom 17 kultúrnych inštitúcií zo Slovenska s kolekciou dosahujúcou už takmer 1400 umeleckých diel a historických pamiatok, ktoré tvoria významnú súčasť nášho kultúrneho dedičstva.



K významným dielam celosvetovo známych ako aj slovenských kultúrnych inštitúcií tak od dnešného dňa pribudli pamiatky z ďalších regiónov Slovenska, a to hlavne z Kysúc, Tatier a Turčianskej kotliny. Vďaka tejto spolupráci môže každý nahliadnuť do zákutí Skanzenu Vychylovka, obdivovať zbierku Slovenskej výtvarnej moderny alebo sa pokochať krásou našich veľhôr zachytenou umelcami, a to aj v tom najvyššom možnom rozlíšení.

„Slovensko patrí medzi krajiny bohaté nielen svojou históriou, ale aj osobnosťami, ktoré sa významne zapísali do dejín umenia. Vznikli tu diela, ktoré sú zapísané do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva. Sme preto presvedčení, že štyria noví partneri opäť prilákajú ďalších – nielen virtuálnych – návštevníkov, zviditeľnia Slovensko a celkovo prispejú k rozvoju cestovného ruchu,“ komentuje rozšírenie Rasťo Kulich, country manažér slovenského Googlu, ktorý dlhodobo podporuje aktivity zamerané na rozvoj Slovenska pomocou nových technológií.

O zbierkach

Vďaka partnerstvu Kysuckého múzea v Čadci s Kultúrnym inštitútom Googlu môžu oddnes záujemcovia z celého sveta objavovať zákutia Skanzenu Vychylovka prezentujúcu kopaničiarsky spôsob osídlenia, ktorý je charakteristický pre kysucký región, či objavovať historickú lesnú úvraťovú železnicu. Súčasná podoba múzea je jedinečná nielen svojim zameraním, ale predovšetkým unikátnou polohou. Virtuálni návštevníci budú môcť nazrieť aj do Kaštieľa Radoľa, jedného z najstarších historických objektov na Kysuciach, ktorý predstavuje renesančný typ zemianskeho sídla.

„Spoluprácu Kysuckého múzea s Kultúrnym inštitútom Google považujem za veľmi životaschopnú a invenčnú koncepciu. Predmetom záujmu múzejníkov je štúdium a prezentácia kultúrneho dedičstva minulosti a moderné informačné technológie toto poslanie stavajú na novú úroveň zodpovedajúcu vízii 21. storočia. Úprimne sa teším, že sa máme možnosť spoločne podieľať na sprístupnení našej minulosti s lídrom internetovej komunikácie, akým je Google,“ hovorí Miloš Jesenský, riaditeľ Kysuckého múzea.



Bližšie spoznať kysucký región umožní aj umelecká zbierka Kysuckej galérie v Oščadnici. Vznikla v roku 1981 z iniciatívy 12 výtvarných umelcov, rodákov a priateľov z Kysúc, ktorí galérii venovali svoje diela ako základ stálej expozície. Postupne sa vyformovala na významnú regionálnu galériu, vo svojom fonde má diela súčasného umenia s dôrazom na tvorbu predstaviteľov regiónu, ale aj významných predstaviteľov slovenského výtvarného umenia. Virtuálnu prechádzku umožňuje Street View zobrazenie interiéru galérie. 

„Teší nás, že aj Kysucká galéria sa zaradí medzi ostatné galérie, ktoré sú v rámci Art Projektu spoločnosti Google prezentované. Veríme, že jeho prostredníctvom oslovíme aj ďalších návštevníkov. Od svojho vzniku Kysucká galéria spravuje aj rozsiahlu výtvarnú pozostalosť  jedného zo svojich spoluzakladateľov, Františka Hübela, ktorá predstavuje skoro 4000 malieb, kresieb, grafík a ilustrácií,“ zhodnotila spoluprácu Dagmar Matiašková Ferencová, ktorá je poverená riadením Kysuckej galérie v Oščadnici.



Tatranská galéria v Poprade zase obohatila obsah Google Art Projektu o zdigitalizované diela prevažne slovenských, ale aj zahraničných umelcov, ktorí sa nadchli krásou našich veľhôr. Umelecké diela predstavia reprezentatívny výber z depozitu Tatranskej galérie v Poprade venovaný predovšetkým téme Tatier, ale aj tvorbu umelcov širšieho východoslovenského regiónu a umenie slovenských a zahraničných súčasných profesionálnych umelcov,” vysvetľuje Anna Ondrušeková, riaditeľka Tatranskej galérie v Poprade.

Vybrané diela z depozitu Tatranskej galérie budú dostupné k nahliadnutiu aj v unikátnom ultra vysokom rozlíšení. Návštevníci tak budú môcť študovať detailne maliarske techniky majstrov. Vo vyššom rozlíšení sme sprístupnili diela, ktoré sú súčasťou stálej expozície pod názvom Odkryté hodnoty II. Nájdete medzi nimi diela reprezentujúce rôzne výtvarné techniky, medzi inými napr. Pohľad na Kriváň od Miloša Alexandra Bazovského, obraz Do Poľa od Janka Alexyho či Pri Váhu od Vincenta Hložníka,” dopĺňa Anna Ondrušeková.

Všetci, ktorých zaujíma pohľad na Tatry v rôznych časových obdobiach, majú možnosť vybrať sa na virtuálnu prehliadku a prejsť sa priamo po interiéri galérie prostredníctvom funkcie Street View – k dispozícii bude stála expozícia Odkryté hodnoty, ako aj výstava Sondy a reflexie, ktorá predstavuje tvorbu 50 súčasných slovenských a poľských maliarov.



Prostredníctvom Google Street View sa dostanete aj na virtuálnu prehliadku do Turčianskej galérie v Martine, kde je zase možné obdivovať diela umelcov pochádzajúcich alebo pôsobiacich v Turci. Práve v tejto oblasti Slovenska sa sformovala v prvej polovici 20. storočia skupina umelcov, ktorí sa významnou mierou podieľali na vývoji slovenskej moderny vo výtvarnom umení. Galéria prostredníctvom Google Art Projektu sprostredkúva v tejto súvislosti špeciálnu zbierku s názvom Slovenská výtvarná moderna v Turci do roku 1960.

„Prezentovaní autori a ich diela patria medzi skvosty slovenského výtvarníctva, zvlášť Mikuláš Galanda – zakladateľ slovenskej moderny. Treba pripomenúť, že  v Martine v 30. a 40. rokoch minulého storočia vznikli mnohé – pre dejiny slovenského moderného umenia dôležité – výtvarné diela, ktoré sú práve v tejto zbierke,” vyjadril sa Ľubomír Kraľovanský, riaditeľ Turčianskej galérie v Martine. Vďaka participácii na Google Art Projekte budú k nahliadnutiu v ultra vysokom rozlíšení aj viaceré diela Mikuláša Galandu (ako napr. Z paše, Maliar, Zbojníci či Básnik), Milana Laluhu (Chlapi za dedinou alebo Domy), Rudolfa Krivoša (Červený balón), Ľudovíta Fullu (Zvestovanie) a mnohé ďalšie výtvarné skvosty.



O Kultúrnom inštitúte Google
Kultúrny inštitút Google (www.google.com/culturalinstitute) spolupracuje s kultúrnym odvetvím na sprístupnení historického a kultúrneho obsahu ľuďom prostredníctvom internetu a tým prispieva k jeho zachovaniu aj pre budúce generácie. Online projekty Kultúrneho inštitútu zahŕňajú Art Projekt, Projekt divov sveta a Online výstavy, v rámci ktorých môžu používatelia obdivovať a objavovať vyše 6 miliónov diel, vrátane obrazov, kresieb, sôch, náboženských artefaktov, pamiatok, historických fotografií, ako aj dôležitých rukopisov zo zbierok zo 70 krajín. Online návštevníkom sú k dispozícii aj odborné videá, či audio sprievodcovia, môžu si prezerať rukopisy, rôzne detailné informácie, mapy a ďalší obsah.

O Art Projekte
Art Projekt je súčasťou Kultúrneho Inštitútu Google, ktorý pomocou moderných technológií pomáha partnerom v oblasti kultúry zverejniť svoje umenie, archívy a kultúrne dedičstvo  a iný materiál online. Cieľom je zvýšiť rozsah a objem materiálu z kultúrneho sveta, ktorý je k dispozícii pre ľudí prostredníctvom internetu, a tak demokratizovať prístup k umeniu a kultúre a zachovať ich pre budúce generácie.

Funkcie pre používateľov dostupné v rámci Art Projektu
Návštevníci Google Art Projektu môžu diela na stránke vyhľadávať podľa mena autora, mena diela, druhu diela, názvu múzea, krajiny, zbierok či časového obdobia. Diela a zbierky je možné priamo na stránke zdieľať cez Google+ alebo sa pripojiť cez Hangouts, čo umožňuje návštevníkom pozvať svojich priateľov a diskutovať o svojich obľúbených dielach pomocou video hovoru alebo sa zúčastniť prehliadky s odborným komentárom o určitej téme alebo umeleckej zbierke.

Funkcia „Moja Galéria“ umožňuje používateľom vytvárať a uložiť si svoje vlastné zbierky obľúbených umeleckých diel do svojej personalizovanej galérie. Vo vlastnej vytvorenej galérii môže používateľ vybrané diela komentovať a celú galériu zdieľať s priateľmi a rodinou. Je to aj  ideálny nástroj pre vzdelávanie a školské projekty v oblasti kultúry. Funkcia „Porovnaj“ umožňuje používateľom zobraziť dve rôzne diela vedľa seba a porovnať napríklad ako sa menil štýl umelca počas jeho tvorby.

Štatistiky – Kultúrny inštitút Google


Slovenské štatistiky – Kultúrny inštitút Google

Menovky: ,