Google

Tlačové centrum Google Slovensko

  1. O spoločnosti Google
  2. Tlačové centrum Google Slovensko
  3. Hlásenie o správach

Štartujú „Slovenské Street View tipy“


Google na slovenskú nôtu naslovenskunotu.sk

Štartujú „Slovenské Street View tipy“ 

Slovenskí používatelia môžu rozhodnúť o ďalších miestach, ktoré pribudnú na mape Street View


Google spúšťa v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch (SACR) projekt „Slovenské Street View tipy“, v rámci ktorého zapojí aj slovenskú verejnosť. Projekt je súčasťou celoročného programu „Google na slovenskú nôtu“ a jeho cieľom je na základe používateľských tipov a expertízy odborníkov zo SACR identifikovať ďalšie historické, kultúrne či prírodné krásy, ktoré by na mape Street View nemali chýbať. Tieto môžu v budúcnosti prilákať nových turistov a podporiť rozvoj cestovného ruchu v regiónoch. V nadväznosti na uvedenie tohto projektu pre verejnosť štartuje dnešným dňom aj Google+ stránka slovenského Googlu.

„SACR podporuje každú iniciatívu, ktorá pomáha pri propagácii destinácie Slovensko v zahraničí. Služba Street View je medzi cestovateľmi veľmi populárna, pretože im uľahčuje orientáciu v turistických miestach, ktoré plánujú navštíviť. Veríme, že panoramaticky nasnímané kultúrne pamiatky alebo prírodné unikáty, ktoré spoločne vyberieme, dokážu na Slovensko prilákať nových návštevníkov,“ uviedla Marta Kučerová, generálna riaditeľka Slovenskej agentúry pre cestovný ruch.

Slovenská verejnosť v niekoľkých fázach rozhodne, ktoré miesta budú zaradené do ďalších plánov snímania pomocou najnovších Street View technológií.  Môže ísť o hrady, zámky alebo záhrady, historické pamiatky a budovy, či rôzne prírodné úkazy, vyhliadky a turistické trasy. Podrobnosti nájdu používatelia na informačnej stránke celého projektu naslovenskunotu.sk/streetviewtipy.

„K odštartovaniu ďalšej fázy snímania nás motivovali hlavne používatelia i samosprávy, ktoré službu Street View privítali s veľkým nadšením. Po tom, čo sme dvakrát navýšili počet miest a pokryli takmer všetky verejné komunikácie, chceme ísť o krok ďalej. Radi by sme v spolupráci s partnermi nahliadli aj do miest, ktoré nie sú autám dostupné a využili najnovšie Street View technológie,“ hovorí Janka Zichová, manažérka PR a komunikácie pre český a slovenský Google a dodáva: „Street View tipy sú jedným z pilierov nášho celoročného programu Na slovenskú nôtu, v rámci ktorého chceme aj v spolupráci s verejnosťou  prispieť k zviditeľneniu Slovenska a podpore cestovného ruchu.“

V rámci prvej fázy, tj. od dnešného dňa až do 12. marca, majú slovenskí používatelia možnosť sami navrhnúť minimálne jeden a maximálne tri slovenské tipy, a to na hlasovacej stránke projektu tipy.naslovenskunotu.sk. V rámci druhej fázy vznikne na základe týchto tipov konzultovaných s odborníkmi zo SACR rebríček TOP 10 lokalít, z ktorého používatelia následne v rámci verejného hlasovania (do konca marca) vyberú TOP 3 lokality pre ďalšie snímanie.  

Samotné snímanie by malo prebehnúť v letných mesiacoch, kedy sú vhodnejšie poveternostné podmienky pre snímanie a tiež dlhšie dni. Google chce využiť špeciálne Street View trojkolky, ktoré sa dostanú aj do peších zón, zákazov vjazdu alebo záhrad. Ale takisto aj poslednú novinku tzv. Street View Trekker, pomocou ktorého je možné nasnímať prírodné či horské lokality a turistické trasy. Snímanie konkrétnych miest je zároveň závislé od mnohých externých faktorov, aktuálnych podmienok a možností využívanej technológie. V prípade súkromných lokalít a pamiatok budeme úzko spolupracovať s majiteľmi a príslušnými organizáciami.

Mapovanie slovenských miest a obcí pre funkciu Street View na Mapách Google, ktoré odštartovalo 11. apríla 2012, sa stretlo s veľkým záujmom slovenských používateľov, verejnosti ako aj miestnych samospráv. Google počet pôvodne plánovaných miest rozšíril a používatelia sa tak už teraz môžu virtuálne poprechádzať po uliciach niekoľkých desiatok historicky, či kultúrne zaujímavých slovenských miest, mestečiek, či obcí.

Dôležitým aspektom v rámci služby Street View je ochrana súkromia. Pred akýmkoľvek zverejnením zozbieraných snímok prichádza na rad ich spracovanie pomocou špeciálnej technológie. Tá rozmazáva tváre ľudí a poznávacie značky áut tak, aby ich nebolo možné identifikovať. Aj po spustení samotnej funkcie Street View je možné veľmi jednoducho dodatočne odstrániť obrázky vďaka funkcii „Nahlásiť problém“ priamo na snímku. Na žiadosť používateľa bude možné úplne vymazať nielen jednotlivca, ale aj jeho dieťa, či auto.

SACR podporí projekt v rámci svojich marketingových aktivít na webstránke www.sacr.sk, na národnom portáli cestovného ruchu www.slovakia.travel a na príslušných profiloch na Facebooku.  


NOVINKA:  Google+ stránka Google Slovensko

Keďže projekt je zameraný na širokú verejnosť v regiónoch, slovenský Google pre jeho šírenie a ľahšiu dostupnosť využije aj sociálny projekt Google+. Práve spustením slovenských Street View tipov odštartuje aj špeciálna Google+ stránka slovenskej pobočky Google Slovensko, v rámci ktorej budú zdieľané novinky, zaujímavosti a informácie zo zákulisia Googlu. Stránka zároveň ponúkne priamy kontakt a priestor pre názory od používateľov. Stačí, ak si používatelia, ktorí majú Google účet a záujem informácie sledovať či komentovať, túto Google+ stránku pridajú do svojich kruhov.


    Informácie o projekte na naslovenskunotu.sk/streetviewtipy
    Nominovanie/hlasovanie na tipy.naslovenskunotu.sk
    Google+ stránka Google Slovensko
    Informácie o službe Street View nájdete na stránke google.sk/streetview alebo na špeciálnej stránke o Street View pre médiá.


DODATOČNÉ INFORMÁCIE

Jednotlivé fázy projektu Slovenské Street View tipy (naslovenskunotu.sk/streetviewtipy)

1.     Zbieranie tipov od slovenských používateľov (27. februára - 12. marca)
Používatelia môžu svoje tipy posielať na stránke tipy.naslovenskunotu.sk.  
2.     Zostavenie TOP 10 rebríčka slovenských lokalít (do 18. marca)
Na základe množstva používateľských tipov, odporúčaní odborníkov zo SACR a samotných možností realizácie snímania.
3.     Verejné hlasovanie o TOP 3  lokality  (18. - 31. marca)
V rámci TOP desiatky budú mať slovenskí používatelia možnosť vybrať tri TOP miesta. Hlasovanie bude prebiehať priamo na hlavnej stránke projektu.
4.     Vyhlásenie TOP 3 slovenských miest (apríl)
Vybrané miesta budú zaradené do plánov ďalšieho snímania pomocou Street View technológie.


O Stránkach Google+



Sociálna nadstavba Google+ vznikla preto, aby prepojila a zastrešila ostatné online služby Googlu a priblížila komunikáciu vo virtuálnom svete čo najviac realite. Tomu sú prispôsobené aj funkcie a samotný princíp komunikácie či vzťahov. Tie sú asymetrické (nemusí byť každý s každým priateľ, ale používatelia môžu napr. sledovať verejné posty známych ľudí, politikov či celebrít), pričom zdieľanie funguje na báze tzv. Kruhov (ako v reálnom živote), ktoré si volí sám používateľ.

V prvej fáze bolo možné vytvoriť si vlastný profil, v tej ďalšej sa otvorila možnosť pre firmy, organizácie alebo neziskový sektor vytvoriť si tzv. Google+ Stránku. Na Google+ preto teraz vzniká aj veľa zainteresovaných skupín a komunít, v rámci ktorých sa schádzajú ľudia s rovnakými záujmami. Spájať ich môže skutočne čokoľvek - šport, cestovanie, domáce práce, fotografia, atď. Firmy sú zase bližšie k svojim zákazníkom a Google+ využívajú nielen ako informačnú a interaktívnu stránku, ale prostredníctvom audiovizuálnej komunikácie cez Hangout sa s nimi môžu stretnúť tvárou v tvár, ponúknuť open hours alebo v reálnom čase (Hangout on Air) prezentovať, ako funguje ich nový výrobok či služba. Aby sa zabránilo spamovaniu, stránku firmy či organizácie si do Kruhu musí pridať najprv sám používateľ.

Pre všetkých svojich fanúšikov na Slovensku vznikla stránka „Google Slovensko“, ktorú si môžu používatelia pridať do svojich kruhov na Google+ a sledovať tak najaktuálnejšie informácie a novinky z kuchyne Google. Fanúšikovia získajú na Google+ stránke vždy najčerstvejšie informácie o produktoch a službách Googlu vrátane dnešného projektu „Slovenské Street View tipy“ a môžu sa zapojiť do verejnej diskusie. Takisto na tejto stránke budú môcť sledovať aj Vysielané Hangouty, teda skupinové rozhovory viacerých účastníkov, so zaujímavými osobnosťami na rôzne témy. Viac informácií

O spoločnosti Google Inc.
Spoločnosť Google sa ako globálny technologický líder snaží neustále vylepšovať spôsob prepájania ľudí s informáciami. Inovácie Googlu v oblasti vyhľadávania a reklamy umožnili spoločnosti získať vedúcu pozíciu na internete a vytvoriť jednu z najznámejších svetových značiek.

# # #
Google je ochranná známka spoločnosti Google Inc. Všetky ďalšie názvy spoločností a produktov môžu byť ochrannými známkami príslušných spoločností, s ktorými sú asociované.



Menovky: ,